Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Sotsialist Läänemets jätkas ka infotunnis luterliku kiriku süüdistamist Vene kodaniku õhutamises rünnakule geipastori vastu

-
14.06.2023
Kolmapäevases infotunnis vingerdas siseminister Lauri Läänemets Ukraina teemadel mis hirmus.
© UU

Siseminister Lauri Läänemets süüdistab kirikut Vene kodaniku kallutamises rünnakule homopastori vastu ega loobu sellest väitest ka Riigikogu ees.

Infotunnis küsis Helle-Moonika Helme: “Eelmise nädala lõpus teatavasti ründas üks 25‑aastane Vene kodanik ühes Tallinna homobaaris noaga Soome geist ekspastorit. Ja teie sõnul on selles süüdi usujuhid, kes on süsteemselt pisendanud vähemuste õigusi ja vabadusi. Mulle teeb väga muret, et te olete rünnanud just kirikut seoses selle juhtumiga. On näha, et te tahate silmnähtavalt ära kasutada seda juhtumit selleks, et jätta muljet, nagu oleks kirik kuidagi selle taga ja Eesti usklikud ja kogudused oleks justkui kollektiivselt milleski süüdi. See on äärmiselt kahetsusväärne. Samuti on tõesti selge, et teil on eesmärk seda juhtumit ära kasutada ka muu hulgas vihakõne ja vihakuritegude seaduse vajalikkuse tõestamisel. Aga tegelikult osundab see toimunud vägivallajuhtum sellel sellele, et meil jalutab ringi kontrollimatu hulk Venemaa ja teiste riikide kodanikke, mille tulemusena on tõusnud isiku- ja varavastaste kuritegude arv. Ja see on teie haldusala probleem, mitte kiriku ja usujuhtide probleem.
Miks te püüate enda pealt seda vastutust ära lükata? Eriti küüniline on tõesti, et justkui usuinimesed, kirik ja kõik, kes on mures meie rahvusliku julgeoleku pärast, on nüüd selles konkreetses juhtumis süüdi. See juhtum on toimunud ju tegelikult sellepärast, et teie ministrina ei suuda tagada meie sisejulgeolekut ja turvalisust.”

Läänemets vastas: “Ma ütlesin ütlesin tegelikult, et meil kõigil ja tõin näiteks poliitikutel – see olen mina, see olete teie – ja näiteks usujuhtidel – need võivad olla ka ükspuha kes Eestist, on ju, ei pea olema kirikupead – on vastutus.”

ERR vahendas Läänemetsa tegelikke sõnu: “Kui arvamusliidrid – olgu selleks siis poliitikud või usujuhid – süsteemselt pisendavad oma avalikes sõnavõttudes mõne vähemuse õigusi ja vabadusi, siis varem või hiljem võib sellisest mõtlematust või vastupidi vägagi läbimõeldud vastandavast kõnepruugist saada mõne radikaliseerunud fanaatiku käe läbi kuritegu,” lausus Läänemets.

Kui Läänemets rääkis just selle juhtumi taustal, et “poliitikud ja usujuhid süsteemselt pisendavad oma avalikes sõnavõttudes mõne vähemuse õigusi ja vabadusi”, ja seostas seda fanaatiku rünnakuga, siis on tegu otseselt Eesti kirikuringkondade süüdistamisega selles, et Vene kodanik rünnaku korraldas – väites, et kuna EELK on ühinenud homoseaduse oponeerimisega, on ta õhutanud ka Vene kodanikku rünnakutele.