Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Venelased viisid kaks eksinud PPA logistikut piirilt kaasa, aga praegune siseminister maigutab ainult suud

-
14.06.2023
Siseminister Mart Helme ajal kerkisid piiripostid, nüüd, Lauri Läänemetsa ajal, aga eksivad logistikud taas Venemaa avarustesse.
© Siseministeerium

Teisipäeval kella 15 ajal pidasid Venemaa piirivalvurid Saatse piiripunkti juures kinni kaks PPA logistikut, kes olid piirihooldustöid ette valmistades läinud ekslikult üle piiri. Kolmapäevases infotunnis ei osanud siseminister Lauri Läänemets uue “Eston Kohveri juhtumi” kohta midagi mõistlikku öelda. Justkui vaenulikku agressorriiki eksimine Ukraina sõja ajal oleks midagi tavapärast.

“Minu küsimus puudutab neid kahte piirivalve logistikut, kes eile Vene poolel kinni võeti. Te olete kuskil öelnud, et tänase päeva jooksul saate uut informatsiooni. Aga minu küsimus on konkreetne: kuidas ikkagi on võimalik, et spetsialistid eksivad Vene poolele? Kas piir ei ole nii selgelt tähistatud, on jälle võssa kasvanud, nagu oli siis, kui Reformierakonna siseminister oli Hanno Pevkur? Kas te seletaksite, kuidas niisugune eksitus on võimalik? Ja kas meil on oodata siin mingit uut Eston Kohveri juhtumit?” küsis Mart Helme.

“Ma ei oska seda nii täpselt öelda, mis asjaolud seal täpselt olid või et ilmselgelt oli tegemist inimliku eksitusega. Ja jutt ei käi seal ju piiri ületamisest kümnete meetrite ulatuses, vaid tegelikult jutt käib mõnest meetrist ainult. Piiriületuses liiguti ATV-ga. Ilmselgelt liigub see ATV kiiremini, kui inimene käia jõuab. Ja kui sa need mõned meetrid ka kogemata ületad, siis on tehtud suhteliselt kiiresti ja enesele märkamatult ka. Minule arusaadavalt oli see lugu selline, et ka tee, mida mööda liiguti, see piir jookseb mööda seda teed ja piir või tee ühel hetkel keerab selle piiri sisse rohkem. See on nagu asi, kuskohas sa võib-olla ei märka. Aga me teeme praegu kõik endast oleneva, et need isikud Eestisse võimalikult kiiresti tagasi saada,” selgitas minister Läänemets.

Seega siis väike aps ATV-ga sõites, aga ometigi viidi mehed kohe kaasa, ja seda riigi poolt, kes ihub lisaks Ukrainale ka meie peale hammast.

Kolumnist Ivan Makarov kirjutab: “Kui meie piirivalvurid eksivad sõja ajal üle vene piiri, on meil täiesti teovõimetu siseminister. Olen kuid tagasi kirjutanud sellest, et Eesti Vabariigi presidendiametnikul polnud ei moraalset ega seaduslikku õigust öelda Ukraina presidendile: „teie sõda on ka meie sõda“. Kui Eesti on Venemaaga sõjas, siis mida tehakse vaenlasega, kes ületab riigipiiri? Riik palgaku presidendikantselei elutegevuse peale iga-aastaselt raisatavate miljonite eest professionaalid, kes vähemalt ei eksiks piiril. See estonkohverdamine käib juba üle mõistuse. Kuidas me saame olla NATO liikmed, kui meil pole isegi piirivalvet?”

Eesti riigil, NATO ja EL-i liikmel, pole siis olemas toimivat piiri (kontrolljoont), kui meie omad inimesdki eksivad potentsiaalse vaenlase territooriumile ajal, mil nii peaminister Kaja Kallas kui president Alar Karis on väitnud Eesti sõjas olevat.

Allikas: Riigikogu stenogrammid