Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Poliitiliselt ja ideoloogiliselt ülelaetud siseminister on külaliskurjategijatele õnnistuseks, tema “võõraviha” ei luba

-
14.06.2023
Kuni siseministriks on Lauri Läänemets, võivad gastrollkurjategiad ennast turvaliselt tunda, neid kaitseb “võõraviha” vastane sotsialist.
© Scanpix

Kolmapäeval küsis EKRE saadik Helle-Moonika Helme siseminister Lauri Läänemetsalt taluõuedele “eksivate” Ukraina numbrimärgiga autode kohta ja sai vastuseks sotsialisti ideoloogilise loengu koos noomitusega.

“Teatavasti Harjumaal, aga ka mujal Eestis on hakanud toimuma enneolematu vargustelaine, Loksa, Kuusalu, Salmistu kandis. Ja tegelikult üle Eesti on inimesed juba kodanikualgatuse korras pildistanud mehi ja autode numbrimärke. Need autod liiguvad külast külla, passivad, uurivad, pildistavad ja kui neid kõnetada, siis nad räägivad vene keeles ja lähevad kiiresti minema. Sotsiaalmeedia on täis neid infojagamisi, kuidas varastatud on aiatehnikat, terrassimööblit ja kõike muud. Politseid on ka paljudest sellistest juhtumitest teavitatud. Tegelikult väga paljud need sõidukid kannavadki kas Ukraina ja Venemaa numbrimärke. Kas teil on võimekus seda protsessi praegu kontrolli alla võtta, hallata ja kuidagi juhtida, sest inimesed on väga mures,” tutvustas Helle-Moonika Helme probleemi.

Hiljem täiendas Mart Helme küsimust, öeldes, et Ukraina sõja käigus on riiki üle idapiiri lastud kontrollimata taustaga inimesi ning EL-siseselt üle Eesti lõunapiiri tulijaid üldse ei kontrollita, mistõttu tulevad ka rumeenlased, moldovalased ja teisedki siia “võimalusi” vaatama.

Lauri Läänemets pidas selle peale poliitilis-ideoloogilise loengu. “Ma pole nõus kõigepealt selle suhtumisega ukrainlastesse, et tegemist on kurjategijatega ja halbade inimestega, kõik, kes sõja eest põgenenud põhjenenud on. Vastupidi, inimesed on sõjapõgenikud. Selline suhtumine minu arvates ei tohiks olla kohane Eesti Vabariigi parlamendis. Ma ausalt arvan, et tänases maailmas me kuulame Vene Föderatsiooni Riigiduumas sellist suhtumist nendesse inimestesse. /…/ Ma saan aru, et teil on poliitiline agenda jätkuvalt see, et seda sellist võõraviha ja vaenu õhutada. Minu arvates iga erakond Eestis peaks toetama seda, et Ukraina võimalikult kiiresti saavutaks võidu sõjas ja Venemaa Föderatsioon Ukrainas tagasi lüüakse.  /…/ Ukraina võimu esindajad on öelnud, et mida paremini on hoitud nende lapsed-naised, seda paremini ja kindlamalt mehed saavad rindel sõdida.”

Seepeale ütles Mart Helme: “Minister inkrimineerib mingeid süüdistusi, suvaliselt seob erinevaid asjasse mittepuutuvaid teemasid, väidab, nagu küsija õhutaks mingit rahvusvaenu, mingisugust võõraviha. Mitte midagi taolist. Jutt on olnud siin konkreetsest asjast: varavastastest kuritegudest ja nende vastasest võitlusest. Mingisugust võõraviha õhutamist sellega seoses ei ole olnud. Kusjuures need, kes siin on, peaksid sõdima rindel, ja nende pered ei ole selle võrra, et nad siin ringi luusivad, kuidagi paremini kaitstud. Selle eest peab hoolitsema Eesti politsei, et need inimesed Eestist välja saadetakse ja tõesti kaitseks oma kodumaad, mitte ei luusiks siin võõraid õuesid mööda ringi. Nii et minister on täiesti valesti aru saanud.”

Allikas: Riigikogu stenogrammid

Toimetuselt: Lääne-Euroopas ei tunnistata samuti kuritegevuse kasvu seost sisserändega ja näiteks Lähis-Ida klannide omavaheliste arveteõienduste all kannatav Rootsi on seetõttu Euroopa kuritegelikum riik.