Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Reformierakonna, Eesti 200 ja sotside häältega võeti Riigikogus vastu lastetoetusi kärpiv seadus

-
14.06.2023
Riigikogu saal
© UU

Riigikogu võttis kolmapäeval vastu teise lugemise eel valitsuse usaldusküsimusega seotud seaduse, mille kohaselt on lasterikka pere toetus alates järgmise aasta algusest kolme kuni kuue lapse puhul 450 ning seitsme ja enama lapse puhul 650 eurot kuus.

Valitsuse algatatud perehüvitiste seaduse ning perehüvitiste seaduse, perekonnaseaduse ja töölepingu seaduse muutmise seaduse muutmise seaduse vastuvõtmise poolt hääletas 56 ja selle vastu oli 37 riigikogu liiget. Lastetoetuste kärpimise poolt oli võimuliit ehk Reformierkond, Eesti 200 ja SDE.

Lastetoetuste kärpimisele oli teravalt vastu EKRE, Keskerakond ja Isamaa, kes püüdsid valitsuse esitatud eelnõu ligi kuu aja jooksul kõigi seaduslike vahenditega pidurdada. Opositsiooni hinnangul on lastetoetuste kärpimisel erakordselt halvad tagajärjed Eesti sündimusele. Kuna võimuliidul on Riigikogus enamus, õnnestus neil opositsioonist Riigikogu kodu- ja töökorda rikkudes üle rullida.

Seadusemuudatuse kohaselt on alates 2024. aasta 1. jaanuarist lasterikka pere toetus kolme kuni kuue lapse puhul 450 ning seitsme ja enama lapse puhul 650 eurot kuus, mida on 200 euro võrra vähem kui praegu.

Riigikogu eelmises koosseisus vastu võetud ja tänavu 1. jaanuarist jõustunud muudatustega tõusis lasterikka pere toetus kolme kuni kuue lapse puhul 300-lt 650 ning seitsme ja enama lapse puhul 400-lt 850 eurole kuus.

Samuti tunnistatakse kolmapäeval vastu võetud seadusega kehtetuks lasterikka pere toetuse maksmise sujuva lõppemise regulatsioon, mille järgi makstakse toetust kuni pere noorima lapse 19-aastaseks saamiseni.

Muudatuse järgi lõpeb toetuse maksmise sujuva lõppemise süsteem kõikidele toetuse saajatele tänavu 31. detsembril ning toetust makstakse tänavuse aasta lõpuni kõigile peredele, kellel on selleks tänavu õigus tekkinud või veel tekib.

Seadusega loobutakse ka 2024. aasta 1. mail jõustuma pidanud lasterikka pere toetuse pensioniindeksiga indekseerimisest.

Valitsuse algatatud eelnõu läbis riigikogus esimese lugemise 15. mail ning tähtajaks esitasid opositsioonierakonnad sellele 388 muudatusettepanekut, et seaduse vastuvõtmist pidurdada.

8. juunil otsustas valitsus siduda eelnõu vastuvõtmise teise lugemise eel valitsuse usaldusküsimusega. Valitsuse usaldusküsimusega seotud eelnõule esitatud muudatusettepanekud hääletamisele ei kuulu.

EKRE saadik Varro Vooglaid kommenteeris Riigikogu otsust: “Võitlesime mis me võitlesime, kogu jõuga, aga lasterikastele peredele enne valimisi antud toetuste tagasivõtmist ei õnnestunud peatada. Hetk tagasi jõudis koalitsioon selle häbiväärse projektiga ühele poole.”

EKRE on lubanud, et võimule saades pööratakse kärpimise otsus tagasi ehk tõstetakse lastetoetused taas senisele tasemele.