Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Riigikogu ööistungil võeti Reformierakonna, Eesti 200 ja sotside häältega vastu Nursipalu kiirkorras laiendamise seadus

-
15.06.2023
Sellel maal käib hävitustöö, mida pole tegelikult ka laskealale tarvis.
© Kaardi kuvatõmmis

Riigikogu võttis Reformierakonna, Eesti 200 ja sotsiaaldemokraatide häältega neljapäeva varahommikul vastu valitsuse algatatud seaduse, millega luuakse õiguslikud alused kaitseväe ja Kaitseliidu harjutusväljade arendamiseks erandjuhtudel kiirendatud korras.

Eelnõu poolt hääletas 59 saadikut, vastu oli 26 ja hääletusel ei osalenud 14 riigikogulast.

Harjutusväljade mahutavuse suurendamine annab võimaluse harjutada uut relvastust, üksuste koostööd ja loob eeldused liitlaste suurendatud kohalolekuks. Täpsemalt nähakse eelnõuga ette valitsuse õigus otsustada kaitseministri ettepanekul ja vastava ohuhinnangu alusel Kaitseväe ja Kaitseliidu harjutusvälja asutamine või laiendamine planeerimismenetlust läbi viimata.

Opositsioonierakonnad on olnud nõus, et harjutusvälja on Eestil vaja, ent seda ei tohi teha Võrumaa elanikega arvestamata ja inimesi oma põliskodudest välja tõstes.

Riigikogu kõnepuldis EKRE fraktsiooni nimel kõnet pidanud rahvasaadik Rain Epler ütles, et riigikaitse on EKRE jaoks väga oluline, vaat et kõige olulisem küsimus, arvestades, kes on meie idanaaber.

“Aga see on üks nendest eelnõudest, mille osas enne valimisi räägiti üht, aga kohe peale valimisi hakati tegema teist. Räägiti kaasamisest, räägiti inimestega arvestamisest, räägiti tavapärase tempos menetluse pooldamisest ja nii edasi. Nagu hiljem välja tuli, siis kas valetati otsesõnu või lihtsalt jäeti olulisi aspekte selles osas rääkimata,” ütles Epler.

“Mulle tundub, et kõik need, kes selle asjaga tegelesid, loodavad valijate lühikesele mälule – läheb neli aastat mööda, ununeb ära. Aga mina arvan, et ei unune. Võrus ja selle ümbruses ikkagi inimesed on üsna nördinud, et see harjutusväli tuleb linnale nii lähedale. Aga on nördinud ka selles osas, et tegevused hakkasid pihta, hakkas raadamine hakkas, hakkasid mingit hanked. Ja nüüd tagantjärele antakse ka seadusega õigus ja võimalus riigil neid asju niimoodi kiirendatud korras teha. Niimoodi tehes ei tekita riik kodanikes riigi vastu usaldust. Minu hinnangul on kodanike usaldus riigi vastu üks väga oluline toimiva riigikaitsekomponent.”

Epler lisas: “Olen kuulnud arvamust, et Nursipalu laiendus võib kaasa tuua piirkonna vaikse aeglase hääbumise, sest sealsete tööealiste inimeste kinnisvara väärtus on juba kukkunud, mis tähendab, et sealt kusagile mujale vahetada on keeruline. Lapsed lähevad linna kooli ja kuna jõuluajal on lubatud vähem pauku teha ja suvel, siis käivad vahel külas, aga võib-olla oma elu pikemalt ei seo. Loodame, et see stsenaarium ei realiseeru. Minu hinnangul ei saa ka öelda, et võimalus selle stsenaariumi realiseerumiseks puudub.”