Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Rahasadu “omadele”: äärmusgrupeeringu SALK toetaja Linnar Viigi eramuuseum sai kultuuri(marksismi)ministritelt sada tuhat

-
15.06.2023
Lääneranna vald eelistab raha kohtukullile anda, mitte aga kooli sellega ülal pidada.. Pilt on illustratiivne.
© UU

Kui olla Reformierakonnale lähedal ja osaleda valimistulemuste mõjutamises, siis võib vasakliberaalselt valitsuse poolt saada tõelise rahasaju osaliseks, nagu see juhtus äärmusliberaalide grupeeringu SALK toetaja Linnar Viigiga.

ERR kirjutab pealkirja all “Riigi 100 000-eurone toetus uuele eramuuseumile nörritab rahahädas muuseume” all järgmist: “Teisipäeval Tallinnas uksed avanud Linnar Viigi eramuuseum Poco sai avamiseks kultuuriministeeriumilt 100 000 eurot toetust. Otsus tekitab küsimusi pikalt rahahädas tegutsenud muuseumides, millele lisaraha ei jagu. /…/ Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumi (EKKM) tegevjuht Kadi Kesküla rõhutas, et ühele kunstimuuseumile on 100 000 eurot meeletult suur summa. /…/ Toetuse eraldamise otsuse allkirjastas 8. juunil kultuuriminister Heidy Purga, otsuse ettevalmistamisega alustati Piret Hartmani ametiajal.”

Hiljuti kiitles kurikuulus äärmusliberaalide grupeering SALK sellega, kuidas nemad olevat valimisi mõjutanud, eriti just selles suunas, et EKRE-t ei valitaks. Mõistagi vajasid nad selleks ohtralt raha ja salk.ee kodulehe, rubriigis “SALK tänab kõiki oma toetajaid” on Linnar Viigi nimi kirjas.

See tekitab rea küsimusi: kas “oma” Linnar Viik sai algul sotsist kultuuriminister Piret Hartmanilt ja hiljem reformierakondlasest kultuuriminister Heidy Purgalt oma muuseumi jaoks sedavõrd kopsaka toetuse eriliste teenete eest valimistulemuste mõjutamisel? Või kompenseeriti talle rühmitusele SALK eraldatud raha? Sest ühest küljest tundub mehel äärmuslaste toetamiseks raha jätkuvat, samas aga nõudis ta muuseumi jaoks maksumaksjate raha, mille ka kohe sai, ja eriti suures summas.

Kui vaadata võrdluseks näiteks Kultuurikapitali eraldisi, siis need on Linnar Viigile eraldatud rahaga ikka väga kõhnad, tavaliselt mõnisada kuni mõnituhat eurot. 2023. aasta 1. taotlusvoorus on on sellised suured summad eraldatud ainult 27. Pimedate Ööde Filmifestivali korraldamisele (100 000), Allfilm OÜ-le mängufilmi “Frank” tootmiseks (155 000) ning Filmivabrik OÜ-le mängufilmi “Meie Erika” tootmiseks (175 000). Suurem osa taotlejatest saavad pisku osaliseks.

Reformierakonna/ Eesti 200/ sotside toiduahelas olek on tulus, eriline rahasadu aga saab osaks neile, kes aitavad liberaalidel valimistulemusi enda kasuks pöörata.

Just äsja võeti suurperedelt raha vähemaks, aga liberaalide toiduahela tarvis seda jätkub, eriti veel kui on vaja valimisi mõjutada ja hiljem autasustada.

Grupeeringu SALK tegevuse ja rahastamise uurimist on peale EKRE nõudnud veel teisedki jõud, kuid revolutsionääride ülbetest vastustest kumab läbi teadmine, et nemad on selles riigis puutumatud. “Salga” sünnitanud Praxis aga oli üks homoparaadil laiutajatest.

Uued Uudised