Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Priit Tali: kas kõik lubatu peab jõudma klassiruumi?

-
16.06.2023
Klassid jäävad tühjaks ja koolid pannakse kinni…
© UU

Viimasel ajal on mitut puhku ja kõige kõrgemal tasemel tulnud jutuks perekonna sisu plaanitava muutmise teema viimine koolide õppekavadesse.

Kõlanud on selgitused sellest, et lastele ei tohi valetada ja kõigest seadustesse kirjutatust tuleb ausalt rääkida. Et kui kahe isaga „pere“ on juriidiliselt lubatud, siis peab seda kindlasti ka lastele õpetama.

On see tõesti nii? On see tõesti tervemõistuslik, aus ja jätkusuutlik?

Kui sellises õppekavas tõepoolest mingit edumeelsust nähakse, siis tuleks ju sinna lisada veel nii mõndagi.

Kindlasti tuleks rääkida viina võtmisest. Muidugi peab mainima selle kahjulikke külgi, kuid avama ka alkoholi aktiveerivat, innustavat toimet. Näidetega illustreerima, kuidas väike naps aitab üle saada liigsest häbelikkusest või kartlikkusest, turgutab loomevõimet ja inspiratsiooni. Miks mitte mõnes tunnis seda ka praktiliselt katsetada?

Veel tuleks rääkida hasartmängudest, lahata erinevate kasiinode parimaid külgi, tuua näiteid suurtest võitudest. Loomulikult tuleb lahti rääkida ka sõltuvusse langemise ohud ning õpetada neid vältima, et mängupõnevusest täit naudingut saada. Praktika oleks samuti soovitatav.

Tulevase töökarjääri teemade raames ei tohiks mainimata jätta prostituudi elukutset, mille saavad hõlpsasti omandada ka kehvema õppeedukusega noored. Taas tuleb muidugi välja tuua ohud ja riskid, kuid kindlasti ka positiivsed väljavaated suhteliselt kiire teenistuse, mitmekesise inimsuhtluse ja muu osas. Ehk õnnestub ka selle teemaga ühendada praktilised õppetoimingud.

Eks näiteid seadustega lubatud tegevustest võiks tuua veel.

Kuivõrd eespool näitena toodud tegevused on eksisteerinud enam-vähem sama kaua, kui inimkond ning on ühtlasi igati legitiimsed, siis liigituvad need loogiliselt täiesti normaalsete nähtuste hulka. Seega oleks ju igati aus ja normaalne neist ka koolis rääkida. Veel parem – juba lasteaias.

Haridusministeeriumi tööpõld on lai.

Tegelikult ei maksa unustada, et edumeelne ja tulevikku vaatav kool on alati olnud ühiskonna arengu mootor. Seetõttu oleks igati mõistlik õppekavadesse lisada ka ajas ettepoole suunatud teemasid.

Selle sama perekonnaõpetuse raames tuleks lastele selgitada, et kuigi see VEEL ei ole seadustesse jõudnud, eksisteerib veel mitmeid igati normaalseid ja toredaid perevorme. On ühe ema ja kahe isaga lapsi, on ühe isa ja kahe emaga lapsi, mõnel lapsel on nii emasid kui isasid kohe mitu-mitu. Mõne lapse emaks (või isaks) võib olla vahva kutsu. Ilmselt võib juba varsti abielluda ka oma õe või vennaga, miks mitte ka vanaemaga.

Peab ju laps tajuma ilusat elu kogu selle võimaluste mitmekesisuses.

Kindlasti vääriks varakult harjutamist kanepi kasutamine, mis loodetavasti lähimas tulevikus legaliseeritakse. Oleks ju hea õigel hetkel juba valmis olla.

Jah, haridusministeeriumi tööpõld on lai …

Priit Tali