Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Soome uus valitsus parempoolsel kursil: rändereegleid karmistatakse ja sotsiaaltoetusi kärbitakse

-
19.06.2023
Soome peamibnistri Petteri Orpo kõrval seisab Põlisssoomlaste juht Riikka Purra
© Scanpix

Soome uius valitsus, kuhu on kaasatud ka Põlissoomlased, on võtnud Sanna Marini valitsusega võrreldes jõulise suuna paremale poole – kannapööre tehakse eeskätt sotsiaalpoliitika, maksude ja sisserände vallas. Mitme vaatleja sõnul on tegu Soome ajaloo kõige parempoolsema valitsusega. Petteri Orpo valitsus lubab NATO-s aktiivset rolli mängida, muu hulgas tõstetakse esile Soome soovi osaleda kõigis NATO kaitseprogrammides, ka Balti riikide kaitsmises.

Uues valitsuses on 19 ministrikohta, millest kaheksa kuulub Orpo juhitud Koonderakonnale, seitse Põlissoomlastele, kaks Rootsi Rahvaparteile ja üks Soome Kristlikele Demokraatidele.

Valitsusliidu sõnul tuleb sotsiaalsüsteemi ja tööturgu muuta, et töötamine ja ettevõtlus kujuneks lihtsamaks ja tulusamaks.

Maksupoliitikas on oodata tulumaksu langetamist, samal ajal kui käibemaks tõuseb 10%-lt 14%-le.

Märgatavalt muutub rände- ja pagulaspoliitika, mis läheb rohkem Põlissoomlaste nägu. Pagulaskvooti kärbitakse kaks korda ehk 500 inimesele aastas. Eitava vastuse saanud asüülitaotlejal pole enam võimalik alalist tööluba saada ja teda ootab väljasaatmine ka juhul, kui ta on vahepeal töökoha leidnud. Lubatakse vastu võtta seadusemuudatused, mille järgi ootaks illegaalselt Soomes viibijaid tabamise korral kas vangistus või väljasaatmine.