Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Evelin Poolamets: “Käibemaksu tõus puudutab eelkõige vaesemaid inimesi”

-
19.06.2023
Evelin Poolamets

Riigikogu EKRE fraktsiooni liige Evelin Poolamets ütles oma käibemaksu tõstmise vastu peetud kõnes, et esmakordselt taasiseisvumisajal on Eestil valitsus, mis tuli võimule sihilike valedega.

Evelin Poolamets: „Mitte kunagi varem ei ole ükski valitsus asunud kiirkorras ellu viima poliitikat, millele ei ole valimistel küsitud rahva mandaati ja millel puudub ühiskonna enamuse toetus. Lisaks on tegu esimese valitsusega, mis asus Riigikogus ebaseaduslikult ja jõuga vaigistama demokraatlikku opositsiooni, kelle eesmärk on kaitsta seaduslikke vahendeid kasutades meie riiki ühiskonna ootustele mittevastava ja kahjuliku poliitika eest.

Peaminister Kaja Kallase eelmisel sügisel antud lubadus, et maksud ei tõuse, käis tollase Reformierakonna, Isamaa ja sotsiaaldemokraatide valitsuse ning 2023. aasta riigieelarve kohta. Vastates, miks valimiskampaanias maksutõusudest vähe räägiti, ütles Kallas, et põhiseadus keelab maksuküsimusi rahvahääletusele panna. Natuke hiljem põhjendas Kaja Kallas oma sõnamurdmist sellega, et maksutõusudest rääkimine oleks halvasti mõjunud valimiskampaaniale. Ta ütleb, et maksutõusust rääkimine on ebapopulaarne.

Majutusasutuste käibemaksu tõusu otsust põhjendas Kaja Kallas sellega, et kui inimestel läheb olukord keerulisemaks, siis ei ole õiglane, kui hotell, mis on luksuskaup, on madalamalt maksustatud. See pole kulutus, mida inimesed peavad tegema, see pole sama nagu ravimid, ütles ta.

Ajakirjanduse käibemaksu alandamisest räägiti, et oluline on riigi julgeolek, et info oleks kättesaadav. Nüüd justkui ei ole oluline riigi julgeolek, sest ajakirjanduse käibemaksu tõstetakse praeguselt 5%‑lt 9‑le. Sellega triivib Eesti Euroopa Liidu tippu. Euroopa Liidus võtavad ajakirjanduselt rohkem maksu ainult Island, Soome, Slovakkia, Tšehhi ja Austria. Ajakirjanduse väljaandjad teenisid 2022. aastal kokku pool miljonit eurot kahjumit. Sealhulgas olid kahjumis ka kohalikud lehed. Käibemaksu mõju on praeguseid mahte arvestades melja miljoni euro kandis. Seega võib ennustada 9%-lise käibemaksu korral 4,5 miljonit kahjumit. Kannatavad kõik, aga rohkem regionaalne ajakirjandus, sest nende taluvuspiir on madalam. Mitmekesisus väheneb, turg konsolideerub. Need on ajakirjandusvabaduse seisukohast kriitilised võtmekohad. Paradoksaalselt mõjutab see enim tugevat ajakirjandust, mille olulisem mõõde on tasuliste tellimuste osakaal.

Maksutõuse põhjendatakse suurenenud eelarvekulutustega, eeskätt riigi kaitsevajadustega. Tegelikult läheb käibemaksutõusu eeskätt vaja selleks, et täita auk, mis tekib ülejärgmisel aastal, kui kaob nõndanimetatud maksuküür. Sellega langeb jõukamate inimeste maksukoormus. Kordan, maksutõuse kasutatakse eeskätt selleks, et kaotada niinimetatud maksuküür, millega langetatakse kõrgepalgaliste maksukoormust. Käibemaks puudutab eelkõige vaesemaid inimesi. Kuna käibemaks on proportsionaalne, kannavad madalama sissetulekuga inimesed suuremas osas oma tuludest maksudena kuna nad kulutavad suurema osa oma sissetulekust igapäevavajadustele. Kaja Kallas on siin saalis öelnud, et maksutõusud ei puuduta tema valijaid. Nii et, head valijad, Eesti inimesed, kui maksutõus teid kuidagi puudutab, siis mõelge, kelle peaminister on Kaja Kallas.”