Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Riigikohtu otsus avas tee opositsiooni vaigistamisele

-
22.06.2023
RIIGIKOGU KODU- JA TÖÖKORRA SEADUS

Riigikohtu tänane otsus selle kohta, et võimuliidu tegevus piirata parlamendi opositsioonil arupärimiste ja eelnõude üleandmist ei rikkunud parlamendi liikmete õigusi, tähendab seda, et parlamendi kodu- ja töökorraseaduse võib prügikasti visata.

Kes on jälginud vähegi Riigikogu istungeid, see on näinud, et seal viidatakse pidevalt aastaid tagasi vastu võetud, kuid hiljem täiendatud „kollasele raamatule“ ehk Riigikogu kodu- ja töökorra seadusele.

Sama palju on räägitud ka parlamendis valitsenud heast tavast.

Tänase valitsuse ametisse astumisega on sülitatud nii hea tava kui ka sellesama „kollase raamatu“ peale, mille võib tänase Riigikohtu otsuse valguses makulatuuri viia ning millega riigi esindusorganisatsioonis süveneb anarhia ja väheneb demokraatia veelgi.

Nüüdne kohtu otsus tähendab seda, et tulevikus võib enamus parlamendi vähemusest jõuga üle sõita ning mingisugust sisulist debatti pole oodata. Teisisõnu – opositsiooni roll jääb poliitika kujundamisel ja seaduste vastuvõtmisel marginaalseks.

EKRE esimees Martin Helme on öelnud, et see, mida praegune koalitsiooni teeb, on olnud ebaseaduslik. Selline opositsiooni vaigistamine on tema sõnul võrreldav parlamendi käitumisega Venemaal ja Valgevenes.

Riigikohtu kolleegium küll rõhutas, et ka Riigikogu enamus ja valitsus peavad oma tahte elluviimisel arvestama parlamendis otsuste tegemisele seatud põhiseaduslike nõuetega. Eriti oluline on tagada Riigikogu liikmetele võrdsed võimalused aruteludes osalemiseks, menetluse avalikkus ja läbipaistvus ning piisav aeg eelnõude arutamiseks ja seisukohtade kujundamiseks, et langetada informeeritud otsused. Sellepärast ei tohi eelnõusid liiga tihti ka usaldusküsimusega siduda, mida praegune koalitsioon massiivselt harrastas. Aga kohtu kolleegiumi otsus kõneleb millestki muust.

Põhimõtteliselt anti mõista, et Riigikogu peab ise omavahel hakkama saama. Sellises nüüdseks nii polariseerunud olukorras, kus Reformierakond lihtsalt ülbelt üle sõidab, on seda aga naiivne loota.

EKRE arvates ei ole riigikohus oma tööd lõpuni teinud. Pole välistatud, et sel teemal tuleb kaebusi veel.