Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Varro Vooglaid: Riigikohut on aastakümneid mehitatud vaid liberaalidega, et kohtusüsteem tagaks nende huvide elluviimise Eestis

-
22.06.2023
Varro Vooglaid

Minult on küsitud, mida arvata Riigikohtu tänasest otsusest, millega jäeti opositsiooni kaebus rahuldamata. Lühidalt öeldes üllatusmoment puudub.

Ma ei arvanud hetkekski, et meie kaebus võiks saada rahuldatud. Just samuti, nagu ma ei arvanud seda seonduvalt e-valimiste suhtes esitatud kaebustega. Mul ei ole usku, et Riigikohus lahendaks põhimõttelise tähtsusega küsimustes vaidluseid reaalselt erapooletult ja iseseisvalt, poliitiliste ja ideoloogiliste mõjutusteta.

Nägime seda ju selgelt, kui Riigikohus kiitis heaks kogu ühiskonna suhtes koroonapiirangute kehtestamise haldusaktiga, mis oli selgelt põhiseadusega vastuolus, nagu õiguskantslergi osutas. Lihtsalt ei olnud julgust öelda, et kõik need piirangud olidki kehtestatud seadusevastaselt.

Samuti nägime seda siis, kui Riigikohus ei võtnud menetlusse meie kaebust, millega vaidlustasime 2021. aasta kevadel meeleavalduste pidamisele kehtestatud piirangud, mis olid ilmselgelt ja ühemõtteliselt ebaproportsionaalsed. Jällegi ei juletud tunnistada, et valitsus ilmselgelt rikkus kodanike põhiseaduslikke õigusi.

Tõsi, mõnel üksikul korral oleme näinud erandeid – nt pensioni teise samba reformiga seonduvalt –, aga üldine muster on siiski selge. Riigikohut on aastakümneid mehitatud vaid liberaalidega – just selleks, et kohtusüsteem tagaks nn liberaalide-globalistide huvide elluviimise Eestis.

Niisuguses olukorras ei ole kohtusse pöördumise mõtteks mitte reaalne lootus õiglasele lahendile, vaid pigem see, et pärast ei saaks keegi väita, nagu oleksime ise jätnud olemasolevad õiguskaitsevahendid kasutamata.

Nagu näha, ei ole probleem selles, et me ei kasuta põhiseadusega ettenähtud õiguskaitsevahendeid. Probleem on selles, et need õiguskaitsevahendid reaalselt ei paku riigivõimu kuritarvitamise eest kaitset, vaid pigem on osaks riigivõimu kuritarvitamise mehhanismist.

Mis puutub Toomas Kivimägi poolt väljendatud lootusse, et opositsioon võtab nüüd kõik eelnevatel kuudel üle antud eelnõud ja arupärimised tagasi, siis unustagu ära. Ei võta me midagi tagasi, vaid pigem jätkame nende menetlusse andmist.

Kuidas sügisel kogu selle koormaga hakkama kavatsetakse saada, seda ma ei kujuta ette. Kuigi tegelikult vist isegi kujutan, sest nagu näha, ei pea koalitsioon opositsiooni õigustest üle sõitmist enam eriti pelgama, mis omakorda võimaldab kasutada üha uusi ja üha jõulisemaid jõuvõtteid.

Varro Vooglaid
jurist, Riigikogu liige (EKRE)