Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Malle Pärn: ettevaatust, uued „euroopalikud väärtused“ on tegelikult ideoloogilised ahelad

-
01.07.2023
Kolumnist, näitleja, teoloog ja rahvuskonservatiiv Malle Pärn.
© UU

Barbaritele ei tohi anda maailmas võimu ega vabadusi!

Barbar on see, kes ei oska, ei taha, ei suuda hinnata teiste loodud väärtusi.

Tänapäeva liberaal on pesueht barbar. Ta tahab ära keelata või koguni hävitada kõik, mis temale ei meeldi. Ta arvestab ainult endaga, TEMA on kõige mõõt ja hindaja. Kõik peab olema nii, nagu tema tahab. Oluline on vaid see, mis temale isiklikult mõnu pakub või tema arvates kasulik on. Isiklik mõnu ja materiaalne kasu on ainsad olulised kriteeriumid tänapäeva liberaali jaoks.

Me elame maailmas, mida me ise pole teinud. Võiks isegi öelda, et me oleme selle tasuta kingiks saanud. Oma eelkäijatelt. See, kuidas me sellesse kingitusse suhtume, näitab, KES me oleme. KAS me oskame näha meie eelkäijate väärtusi või ei oska. Kas me oleme omandanud meie eelkäijate kultuuri.

Viisakas inimene kingitust ei halvusta. Niisiis, me ei tohiks oma eelkäijaid halvustada oma praeguse meelsuse pinnalt, me ei tohi neid hukka mõista meie isekuse (ja piiratuse) pinnalt.

Kultuur on järjepidevus. Sajanditevanune. Kultuuril on mõte, kultuuris on sõnum. Kultuur on see, mis ühendab rahvast, mitte see, mis lõhestab.

Mõtlemisvõimeline inimene püüab seda maailma ja oma eelkäijaid mõista, mõistmatu usub, et tema on esimene tark maailma ajaloos.

Tarkuse juurde kuulub ka tänulikkus.

Kui me ei austa oma esivanemaid, siis me ei austa ka ennast. Viisakas inimene ei ründa kunagi seda, kes on surnud.

Maailmas on nii häid kui halbu asju. Arukas inimene oskab neil vahet teha, loll ei oska. Sageli on halb asi kenasti ära maskeeritud ja loll hakkab seda kiitma. Paraku.

Aga lollus on inimese isiklik valik. Mitte kedagi teist ei saa loll oma lolluses süüdistada. Sest ta oleks ju võinud valida tarkuse, aga ta valis lolluse.

Pole olemas niisugust rahvust nagu “eurooplane”. See ei tähenda rahvust, vaid Euroopa mandri elanikku. Eurooplased on kõik, kes alaliselt elavad Euroopas. Aafriklased on need, kes elavad Aafrikas.

Ka ei ole olemas mingeid “euroopalikke väärtusi”. Väärtused on enamasti rahvuse- või religioonipärased. Euroopa kultuur on loodud kristlikule alusele, järelikult euroopalikud väärtused on kristlikud väärtused.

On olemas ka rahvuslikud väärtused. Eestlane on oma sügavalt olemuselt loodusrahvas, ta peab jumalikuks loodusseadusi. Tänapäeva linnastunud hübriid on rahvuslikest väärtustest võõrutatud.

Imeline on see, et me oleme suutnud alles hoida oma laulupeod ja tantsupeod, nii väikesed, kohalikud, kui ka suured, üleriigilised! Kuni need veel kestavad ja meis hardust tekitavad, seni on meil veel lootust varemetest tõusta!

Ei olnud ja ka nõukogudeliitlasi? Taheti luua uut liiki, uut hübriidi, nõukogude inimest, kes pidi olema ideoloogiliselt kommunismile ustav ja isiklikus elus moraalselt kindel. Kommunismiehitaja moraalikoodeks oli ju peaaegu nagu katekismus. Mingi osa sellest oli isegi positiivne ja õhutas inimest paremini käituma, hindama klassikalisi väärtusi.

Ka tänapäeval tahab arenev Euroopa Impeerium luua enda tarbeks uut inimest, uut hübriidi, uut kuulekat pärisorja. Ent inimese kasvatamise aluseks ei ole enam väärtusõpetus, eetika ega esteetika, vaid mingi uus üsna koletislik ideoloogiline süsteem. Ja juba lehvib ju valitsuse poolt igati soositud loosung: „Tulevik on kväär!“

Kas väärtused asendatakse kväärtustega?

Näib, et see inimese muutmine on suures osas juba õnnestunud. Hübriid on loodud ja nõuab endale piiramatuid eriõigusi. Niinimetatud uued euroopalikud väärtused on ideoloogilised ahelad, millega inimese vaba eksistents koonduslaagrisse surutakse. Ja väga paljud lähevad sinna rõõmsalt ja täiesti vabatahtlikult.

Malle Pärn