Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Trumpi teene: USA majandus sõlmib end Bideni kiuste Hiinast lahti

-
04.07.2023
Donald Trump
© Scanpix

Hiljutine analüüs näitab, et USA otsus kehtestada Hiina toodetele kõrged tollimaksud on aidanud vähendada riigi sõltuvust Hiinast ja toonud töökohti tagasi Ameerikasse.

2018. aastal alustas tollane president Donald Trump tariifide kehtestamist Hiinas toodetud kaupadele. Vabaühenduse Coalition for a Prosperous America (CPA) hiljutine analüüs näitab, et Trumpi kehtestatud tariifid, ja selle kaudu elluviidav rahvusriigikeskne majanduspoliitika, on aidanud vähendada USA sõltuvust Hiinast. „Kui USA import aastatel 2017-2022 suurenes 39%, siis Hiina import suurenes vaid õige vähe ja jääb praegu endiselt alla 2018. aasta tipptasemele,“ selgitas CPA analüütik Andrew Heritage. „Tulemusena vähenes USA import Hiinast ja langes 2017. aasta 21,6 protsendilt 2022. aastaks 16,5 protsendile.“

Hiina kaotas pärast USA tariifide kehtestamist importijana tähtsuse kuueteistkümnes tootmissektoris üheksateistkümnest, nt kukkus mööblitoodete import 23%, arvuti ja elektroonika import 14%. „Sel aastal püsib import Hiinast umbes 15% piires, mis on vähem kui aastal 2022 ning näitab, et Hiina osakaal väheneb tõenäoliselt ka tulevikus,“ ütleb CPA analüüs.

Kokku on import Hiinast USAsse vähenenud vaadeldaval perioodil 5,1 protsenti. Ükski teine riik pole viimase viie aasta jooksul kaotanud nii suurt osa USA imporditurust. Lisaks näitab analüüs, et tariifid on aidanud tõsta tootmist mitmes Ameerikale olulises sektoris. USA teenis möödunud aastal importkaupade tollimaksudest ligi 105 miljardit dollarit, millest peaaegu pool (49 miljardit dollarit) tuli Hiina kaupadelt.

Mitmed vabariiklastest kongresmenid on tulnud välja seaduseelnõuga, mis lõpetaks täielikult USA ja Hiina vabakaubanduse. Ka USA kaubandusminister kaitseb jätkuvalt tariife Hiinaga, ehkki president Joe Biden on teatanud, et ei soovi USA majanduse lahtirakendamist Hiinast.

 

Allikas: Breitbart News