Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kes on Eestis homonädalal rünnatud Soome homopastor tegelikult?

-
06.07.2023
Kes peitub värvigamma taga tegelikult? Pilt on illustratiivne.
© Scanpix

Kui Eestis toimunud homonädalal rünnati üht väidetavat geipastorit ja veel Vene kodaniku poolt, tundus asi olevat ühetine, kuid juba peagi küsiti sotsiaalmeedias, et kuidas selline asi nii ruttu vaibus. Ju siis taust ei kannata, vastasid teised.

Sotsiaalmeedias võttis juhtumi üles ühiskonnategelane Peeter Espak, seda Elu 24 intervjuu järgi Patrick Tianeniga ehk kõnealuse homopastoriga. “Kui lugesin Postimehest Patrick Tianeniga intervjuud pealkirjaga “Murtud luud”, kus oli kirjeldatud eri väga raskeid kehavigastusi, tekkis aga huvi, et kes säärane Soome usutegelane siiski on ja olen siiani veidi ehmunud lausa, et taustu pole meie meedia kuskil lahti seletanud,” kirjutab Peeter Espak.

“Pehmelt öeldes olen hämmingus, sest tema kohta varasemalt täiesti avalikult leitav teave sarnastest või isegi samastest intsidentidest juba aastast 2016 ja 2017 oleks pidanud leidma koheselt äratoomist. Eriti juba seetõttu, et see info on avalik ja oleks pidanud absoluutselt koheselt panema kellelgi mõtte tööle. Selgub, et tegu on usutegelase-ravitseja, ning endise või praeguse sektiliikmega, kellel on igal juhul väga värvikas minevik. Tegu on ususekti Word of Faith kas jutlustaja või ravitsejaga, aga kindlasti mitte pastori või kirikuõpetajaga,” lisab ta.

Soome meediat lugedes leiab muuhulgas infot, et teda on mitmetel üritustel üritatud rünnata ning tema usulahk olla kasutanud või koolitanud ka turvamehi tema kaitseks. Muuhulgas leiab info, et teda olla käed ja suu kinniseotuna pekstud, mis tõi kaasa tõsiseid vigastusi, sh peale https://www.seurakuntalainen.fi/…/nuori-pastori…/. Eri jutte on samas aga ka autoõnnetusest või mingist kokkukukkumisest. Uudiseid on ka viibimisest psühhiaatrilisel ravil, abielulahutusest teise suhte tõttu ning oma kirikust töölt lahkumisest. Temaga seotud vägivallalugudest on tegelikult Soome meedia kirjutanud väga palju, küll ei selgu kuskilt, kas keegi süüdlane ka kuskilt leiti (vt Soome rootsikeelne Yle https://svenska.yle.fi/a/7-1058205 , soomekeelne Yle https://yle.fi/a/3-11794330.)

Rahvusringhäälingu Yle rootsikeelse kirjelduse kohaselt olla ta aastal 2016 ööl vastu 5. märtsi ärganud üles enda kodu ees Karlebys tõsise valuga peas ja ta ei suutnud ei liigutada ega abi kutsuda. Tema käed ja jalad olid kinni seotud. Viimane asi, mida Tiainen mäletavat, olla see, et ta sõitnud autoga koju. Järgmine mälupilt on sellest, et ta ärkas üles kodumaja hoovis. “Mõtlesin, miks ma ei suutnud liigutada ja märkasin, et mu käed ja jalad olid kokku teibitud. Nad olid ka mu suu kinni teipinud”, ütles Tiainen. Lõpuks ta oli võimeline aeglaselt ennast lohistama sõidutee juurde, kust ühed noored inimesed ta leidsid. Nad aitasid ta ka haiglasse.

Soome rahvusringhäälingu vahendusel leiab tema Aafrikast (kus tema elu ähvardati samuti) Soome tagasituleku järgselt aastast 2015 sellise kokkuvõtte ( https://yle.fi/a/3-8228679). “Kohe Soomest tagasituleku järel hakkasid pihta ähvardused. Esimesel nädalal telefon helises peaaegu iga öö pärast seda, kui Tiainen oli rääkinud uue kiriku tegevuse alustamisest. Inimesed soovisid, et Tiainene koliks ära. Muuhulgas ähvardati teda peksta läbi sellisesse seisundisse, et ka ema ei tunne ära.

Ka aastast 2014 nagu ka eelnevast 2015 loost, kui ta ei olnud veel kapist välja tulnud homoseksuaalina, vaid enda sõnul olla ennast samal ajal pigem ravida püüdnud, leiab viiteid eri (tapmis)ähvardustele. Aafrikas Keenias nõidarstid olla teda ähvardanud tapmisega, voodoga ja mahamatmisega ning tema ukse ette olla toodud poolik koer, mis tähendavat ähvardust “kao minema või me tapame sind”, kuid ähvardused jätkusid ka Soomes, kus teda olla siis 2014 seisuga ähvardatud läbi peksta ja vaikima panna. Seega kapist väljatuleku aegsed-järgsed ähvardused ei näi justkui erinevat kapist väljatuleku eelsetega, vaid sama jutt kordub uues kontekstis https://yle.fi/a/3-7235678.

“Kust iganes nurga alt ei loe Soome meedias avaldatud uudiseid, tahaks küsida selgelt ja üheselt – mis toimub! Kui kes iganes keda iganes eesmärgiga päriselt vigastada lõi, tuleb selline inimene koheselt tuvastada ja ka puuri panna. Pole mõtet arutleda selle üle, kas kedagi võiks või ei võiks keegi millegi tõttu rünnata – loomulikult mitte! Aga miskit on siin kõige juures sellist, mida minu mõistus ei võta. Eriti kui inimene, kelle kogu elu on täis olnud vägivalda ja rünnakuid sh ka seksuaalsuse tõttu / viitega seksuaalsusele ning just Soomes, ütleb oma intervjuus järgmist: “Ma ei ole kunagi varem kogenud oma seksuaalsusega seotud häirimist avalikus ruumis ja ma ei mõelnud sellele, et ma peaksin Eestis olles kartma. Ma mõtlesin, et seal on turvaline, et see on samaväärne koht kui Soome,” märgib Peeter Espak.

“Eeldusel, et ka soome rahvusringhäälingu edastatud sündmused on tema enda poolt sellisel kujul ka edastatud ja allikad ei valeta, oleks pidanud ju tõdemus olema hoopiski: “Ma ei mõelnud, et ka Eestis võiks olla sama ohtlik kui Soomes ja et ka Eestis peaks samamoodi avalikus ruumis kartma nagu Soomes”. Pole mõtet tulle näiteks argumendiga, et “kuidas küll tohib keegi selliseid küsimusi esitada – milline vihkaja!” või hakata rääkima sellest, et “ohvril on alati kõiges õigus, sest leht kirjutas nii”. Kuidas iganes ja mis iganes ka ei olnud, kui inimene on röövitud, vaeseomaks pekstud, kinni seotud jne 7 aastat tagasi ja terve elu saanud väga erinevate asjade eest koguaeg ähvardusi, tema kogudus on pidanud kasutama tema turvalisuse tagamiseks turvamehi enne igasugust kapist väljatulekut – siis selline taust ei saa olla mahavaikitud. Kasvõi juba seetõttu, et kui teda püsivalt rünnati usutegelasena, kelle homoseksuaalsus polnud üldse avalik – siis äkki ründas teda ka Eestis hoopiski keegi mingil teisel motiivil! Äkki olid samad “kristlusevihkajad”, kes ennist sooritasid rünnakuid just tema kui jutlustaja vastu?” lõpetab ta.

Ka looalune kommentaarium toob ohtralt näiteid Patrick Tianeni tausta kohta. Niisiis – kas Tallinnas ründas Vene ekstremist Soome ekstremisti?

Uued Uudised