Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Külm dušš: Lääs hoidub Ukraina efektiivsest abistamisest, relvad antakse autokraatidele

-
06.07.2023
Eurofighter Typhoon.
© Scanpix

Saksamaal lahvatas skandaal, kui ajakirjandus sai teada valitsuse kavatsustest müüa hävitajaid Eurofighter, mida Ukraina juba ammu palub, Saudi Araabiale, kirjutab portaal Unian viitega Saksa väljaandele Bild.

“Suhted Ukraina ja tema läänepartnerite vahel kuumenevad. Põhjus on selles, et ükski lääneriik ei taha tarnida sõjalennukeid, kuigi Kiiev vajab neid hädasti,” kirjutab Bild.

Ajakirjanikud märgivad, et seni on lubanud hakata Ukraina F-16 hävitajate lendureid välja õpetama vaid Taani ja Suurbritannia, ent lennukite endi tarnimine on endiselt küsimärgi all.

Eriti ebasoodsas valguses paistab Saksamaa, millel on 138 Eurofighterit. Berliin keeldub alustamast isegi Ukraina pilootide koolitamist, rääkimata võimalikest lennukitarnetest. Selle asemel avaldab Olaf Scholzi kantselei survet 48 Eurofighteri müümiseks Saudi Araabiale.

“Usun, et see on põhimõtteliselt vale. Me ei saa keelduda Ukraina relvastamisest ja samal ajal tarnida moodsaid relvi diktatuuridele ja autokraatiatele,” ütles roheliste erakonna juht ja Euroopa komitee esimees Anton Hofreiter.

Bild märgib, et hävitajate tarnimise küsimus ei pidurda mitte ainult Saksamaad, vaid ka teisi riike. Saksa ajakirjanikud arutlevad, kas lääs tõesti tahab, et Ukraina selle sõja võidaks?

Sõjandusasjatundja Carlo Masala viitas, et lääne riigijuhid kardavad endiselt sõja “ägenemist” ja kardavad, et Ukraina lendurid sisenevad Venemaa õhuruumi, et tulistada seal alla Vene lennukeid, mis korraldavad Ukraina pihta raketirünnakuid.

Ukraina-asjatundja Serhi Sumlennõi märkis Bildile, et ukrainlased ei suuda mõista, miks lääs jätkab relvade tarnimist kõikidesse võimalikesse maailma piirkondadesse, aga mitte Ukrainasse, kus neid on hädasti vaja.

“Ükski NATO riik ei julgeks alustada suurt pealetungi ilma ülemvõimuta õhus – ja just seda ukrainlased praegu tegema hakkavad. Saudi Araabias on sadu moodsaid lääne hävitajaid. Ei oleks keeruline viivitada järgmise tarnega Ar-Riyadi ja saata need hoopis riiki, kus neid lennukeid kõige rohkem vaja on,” ütles Sumlennõi.

Varem ütles Saksamaa kaitseminister Boris Pistorius, et Berliin ei saa Kiievile F-16 hävitajaid tarnida, sest Saksamaal selliseid lennukeid teenistuses lihtsalt ei ole, samas Bundeswehri käsutuses olevad hävitajad Tornado ja Eurofighter ei sobi Ukraina sõjateatrisse.

Püüdes õigustada vastumeelsust hävitajate tarnimise suhtes, väitis Pistorius, et Saksamaa ei ole pädev lennunduses, vaid tankides ja õhutõrjes. Berliin kavatseb keskenduda ka Ukrainale laskemoona tarnimisele. (BNS)