Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

EELK peatab uuest aastast kiriklike abielude registreerimise

-
07.07.2023
Kirik otsustas, et tunnustab ainult mehe ja naise abielu. Pilt on illustratiivne.
© UU

Viimastel päevadel on avalikkuse tähelepanu pälvinud Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) konsistooriumi otsus peatada alates 1. jaanuarist 2024 riigi nimel abielude registreerimine EELK vaimulike poolt, kellel on perekonnaseisuametnikena abielude sõlmimise õigus. Selle otsuse taga on nähtud EELK vastulööki või protesti valitsusele ja riigikogule seoses abielu sooneutraalseks muutmisega uuest aastast.

Tegelikult oli abielude registreerimise peatamine 1. jaanuarist 2024 kirikuvalitsuse sundkäik. “Oleme olukorras, kus meil on vaja võtta aeg maha, et analüüsida, mida abielu muutmine sooneutraalseks kõigi perekonnaseisuametnikest vaimulike jaoks tähendab. Vaimulikud registreeriksid uuest aastast perekonnaseisuametnikena üht liiki (sooneutraalset) abielu ja laulataksid või õnnistaksid vaimulikena teist liiki (mehe ja naise) abielu,” kirjutab peapiiskop Urmas Viilma ERR-is.

Perekonnaseaduse muutmise eelnõu kiireloomulise ettevalmistamise ja menetlemise käigus ei kaasnenud kordagi kirikute sisulist kaasamist küsimuses, mida perekonnaseaduse muutmine kiriku tegevusele edaspidi tähendab. Valitsus ei teinud ainsatki püüet analüüsida, mida võib perekonnaseaduses abielu sooneutraalseks muutmine tähendada nende 108 Eesti Kirikute Nõukogu (EKN) liikmeskiriku vaimuliku praktilise tegevuse jaoks, kellel on abielu sõlmimise õigus.

“Eelnevast tulenevalt otsustaski EELK kirikuvalitsus uuest aastast peatada avalduste vastuvõtmise abielude riiklikuks sõlmimiseks meie vaimulike poolt, sest meil on vaja vähemalt isekeskis tekkinud olukorda hinnata. Selleks, et küsimust arutada koguneb sügisel paarikümneliikmeline piiskoplik nõukogu oma korralisele istungile. Samuti tegime luteri kiriku poolt ettepaneku seda küsimust arutada eeloleval sügisel ka Eesti Kirikute Nõukogu töökoosolekul teiste kirikute esindajatega, kelle vaimulikud omavad abielu riikliku sõlmimise õigust,” lisab Viilma.

Kuigi abiellumisavaldusi ei saa järgmisel aastal sõlmitavate abielude tarvis enam vaimulikele esitada, saab seda teha endiselt perekonnaseisubüroos. Seejärel saab endise korra alusel leppida kirikus kokku abielu kiriklikuks laulatamiseks vaimuliku poolt. Vaimulikud jätkavad abielude laulatamisega ka edaspidi. (ERR)