Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Jussi Halla-aho on Põlissoomlaste erakonna presidendikandidaat

-
07.07.2023
Jussi Halla-aho.
© FB

Praegune Soome parlamendi esimees ja Põlissoomlaste erakonna endine esimees Jussi Halla-aho teatas 7. juulil, et on valmis Põlissoomlaste erakonna kandidaadina kandideerima Soome presidendi valimistel 28. jaanuaril 2024. aastal.

Yle uudisteportaal intervjueeris Jussi Halla-aho sellel puhul. Mõningaid noppeid intervjuust.

„Põlissoomlastele on kodanike demokraatlikud õigused ja tegutsemisvabadus ning sõnavabadus erit tähtsad.“  Halla-aho selgitas, et Soome ühiskonnas on viimastel aastatel märgata olnud murettekitavaid tendentse, mis suurelt osalt on imporditud USA ülikoolide vasakpoolsetest ringkondadest. Kui põhiseaduses on paika pandud rida seisukohti, mida ei saa võtta poliitilise diskussiooni objektiks, siis praegu tahetakse üha suurendada teemade arvu, millest tohib olemas olla ainult üks arvamus. President peaks olema nendes asjades suunanäitaja ning julgustama kodanikke avaldama arvamust küsimustes, mis on neile olulised.

Välispoliitikas on naiivsus ja soovmõtlemine ohtlikud, toonitas Halla-aho. „Viimase 20 aasta jooksul on analüüsid ja ennustused Venemaa arengu kohta põhinenud soovmõtlemisel. On soovitud, et asjad areneksid teatud viisil, ja see on segi aetud analüüsiga tegelikkusest.“

Halla-aho arvates oli Euroopa sügav energiasõltuvus Venemaast just sellise naiivse mõttelaadi tulemus.  Käsil olev konflikt lõpeb kord, ja siis on tähtis mitte korrata vanu vigu. Üldse tuleks läbi vaadata ja uuesti hinnata majanduslikku sõltuvust autoritaarsetest või ehk koguni totalitaarsetest režiimidest.

Ukrainat tuleb toetada nii kaua kui vaja. Teisalt, ei maksa kaasa minna mõnedega, kes NATO vaimustuses leiavad, et Venemaaga tuleks kõik sidemed katkestada. Venemaa jääb ka edaspidi Soome idanaabriks ja suhtlemine sellega peab olema mõlemale osapoolele kasulik. Praeguses olukorras aga pole näha, et Venemaa juhtkond oma käitumist või ideoloogiat ümber hinnata ja muuta kavatseks.

„Minu tegevus minu praegustes ülesannetes, presidendikandidaadina ja võimaliku tulevase presidendina põhineb ainult sellel, mis minu arvates on õige,“ ütles Jussi Halla-aho teema lõpetuseks.

Paul Oja, Uued Uudised Soomest