Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Koalitsiooni kinnisidee: EKRE, EKRE, EKRE…

-
08.07.2023

Täna õhtul räägiti ETV uudistesaates Aktuaalne Kaamera kõigepealt nendest valikutes, mille ees seisavad täna eesti erakonnad seoses keskerakonna lõhestamise ja eelseisvate esimehe valimistega.

Küsimusele, kellega kandidaatidest – Mihhail Kõlvarti või Tanel Kiigega sujuks juba esimehe rollis koostöö paremini – vastasid Isamaa juht Urmas Reinsalu, SDE aseesimees Riina Sikkut, reformierakondlane Jürgen Ligi ja EKRE juhatuse liige Jaak Valge.

Koalitsiooni esindajate jaoks oli tähtsaks mõõdupuuks mitte niivõrd see, kui hea või halb oleks nende enda koostöö uue keskerakonna esimehega (neid vaevas hoopis see, et EKRE sellest olukorrast kuidagimoodi kasu ei saaks).

Jaak Valge tunnistas nende lohutuseks, et mõlemad võimalikud esimehed ei oleks rahvuskonservatiivide jaoks kõige mugavamad koostööpartnerid:

“Need mõlemad variandid ei ole meile eriti soodsad. Kui kujutame ette, et keskerakonna juhiks saab Mihhail Kõlvart, siis ma arvan, et esimese variandina peaksime kutsuma üles eestlasi ja tublisid eestimaalasi keskerakonnast lahkuma ja rahvuskonservatiivide poole üle tulema. Rahvusliku erakonnana on meil üliraske ette kujutada kombinatsiooni, kus multikultuursus ja Kremli-meelsus koos. Tanel Kiige juhitud keskerakond oleks meile jälle üliraske koostööpartner seetõttu, et seal puuduvad konservatiivsed elemendid,” ütles EKRE juhatuse liige Jaak Valge.

Urmas Reinsalu suutis ainsana vastanutest vältida EKRE teemat:

„Kõlvarti puhul on väga tõsiseid küsimärke õhus. Jüri Ratas mõistis hukka Kõlvarti leeri kuuluva Yana Toomi visiidi Peterburi, kus ta demonstratiivselt kohtus Kremli mõjuisikuga, kes oli välja saadetud ja kapo poolt riiki sisenemine keelatud. Mind huvitaks väga, mis Kõlvarti seisukoht selles küsimuses on. Mul on meeles ka, kus ta eelmine aasta kutsus üles mälestama 9. mail langenud kangelasi.“

Jürgen Ligil aga tema kroonilise ekrefoobia tõttu läks Kõlvartist ja Kiigest rääkides mõte lausa suletud tsüklisse:

„Kui neid kahte võrrelda, siis tegelikult suurt vahet on keeruline teha, sest üks on traditsiooniliselt vaadanud ida poole, teine on traditsiooniliselt vaadanud EKREIKE poole. Geopoliitiliselt on see üks ja sama asi meie silmis. Lihtne on öelda, et Kõlvart ei sobi, aga Tanel Kiik on näidanud end kevadel fanaatilise EKREIKE sõdurina ja selles mõttes ei ole meil illusioone küll kummagi suhtes.“

SDE aseesimees Riina Sikkuti mõte oli samamoodi rõngasse sulgunud:

„Ühelt poolt Tanel Kiik, kes on EKRE kõrval obstruktsiooni kevadel vedanud ja Martin Helmega koos pressikonverentse andnud – temal on vaja tõestada, et keskerakond ei ole see erakond, kelle abil EKRE kogu aeg võimule saab. Kõlvartil on pigem teine väljakutse – nii kaua kui Jana Toom Venemaal külas käib inimestel, kellel elamisluba on ära võetud, siis kuidas selle venemeelsuse kriitikaga toime tulla.“

Neid intervjueerinud ETV ajakirjanik oleks võinud siiski täpsustada, et Kiike ja Kõlvartit valitakse mitte EKRE-le, vaid keskerakonnale, kuid ilmselt ei eritu koalitsioonipoliitikutel konservatiive mainimata maomahl.

Ivan Makarov