Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Valetajate valitsuse peaministrit süüdistatakse valeinfo levitamises kuulujuttude põhjal

-
10.07.2023
Peaministri suu suitseb alati ja see on poliitilise maastiku tuleohtlikuks muutnud.
© Erki Evestus

Ettevõtjat Parvel Pruunsilda esindav vandeadvokaat Paul Keres nõuab peaminister Kaja Kallaselt, et valitsusjuht tunnistaks ebaõigete andmete esitamist Pruunsilla miljonieurose annetuse kohta kolmele opositsioonierakonnale, lükkaks need andmed ümber ja vabandaks tema kliendi ees.

Keres kirjutab Kallasele saadetud ebaõigete andmete ümberlükkamise nõudes, et too on esitanud esiteks väite kuulujuttude leviku ja nende sisu kohta eelmisel, 2022. aastal, ning teiseks esitanud kinnituse nende kuulutujuttude tõesuse kohta.

Kallas ütles möödunud nädala neljapäeval valitsuse pressikonverentsil, et pole veel artiklit Pruunsilla tehtud suurannetuse kohta lugenud, kuid usub, et eelmise aasta kuulujuttudel, nagu oleks Pruunsild toetanud Keskerakonna soovi suurendada perehüvitisi ja teha koostööd EKRE-ga, on alust. “Siis käisid linna peal jutud, et Parvel Pruunsild on neile kõigile maksnud selle eest, et nad selle valitsuse lõhuksid ja teeksid [koalitsiooni] koos,” rääkis Kallas. “Tõesti, need kuulujutud käisid ja tundub, et nendel kuulujuttudel oli siis päriselt alus.”

Keres kirjutab oma nõudes, et arvestades Kallasele pressikonverentsil esitatud küsimust ning Kallase antud vastust, mõistab keskmine mõistlik isik tema öeldut järgmiselt: “2022. aastal maksis Parvel Pruunsild Eesti Keskerakonnale, Erakonnale Isamaa ja Eesti Konservatiivsele Rahvaerakonnale raha selleks, et nad lõhuksid Reformierakonna ja Keskerakonna koalitsiooni ja looksid koalitsiooni, millesse kuuluksid Eesti Keskerakond, Erakond Isamaa ja Eesti Konservatiivne rahvaerakond.”

Kerese käsitluses on Kallase väide õigusliku kvalifikatsiooni järgi faktiväide, kuna selle tõesus on faktiliselt tõendatav või ümberlükatav. Teisisõnu: on faktiliselt kontrollitav, kas Pruunsild maksis nimetatud erakondadele 2022. aastal raha.

Samuti on Kerese sõnul faktiliselt kontrollitav, kas juhul, kui selline sündmus aset leidis, oli sellega seotud kokkulepe, et raha maksmise tingimuseks on Reformierakonna ja Keskerakonna koalitsiooni lõpetamine ning uue, Keskerakonna, Isamaa ja EKRE koalitsiooni loomine.

Keres resümeerib, et Kallase pressikonverentsil esitatud väide on ebaõige ja õigusvastane, kuna teotab Pruunsilla au ja head nime. Ta lisab, et väide on ebaõige juba seetõttu, et 2022. aastal ei ole Pruunsild teinud mis tahes rahalisi makseid Keskerakonnale ega EKRE-le.

Samuti on Kerese sõnul ebaõige Kallase väide, et Pruunsilla toetused kolmele opositsioonierakonnale oleksid seotud kokkuleppega mingi konkreetse vastusoorituse tegemise kohta toetuse saajailt. “Parvel Pruunsild annetab oma raha avalikult ja õiguspäraselt maailmavaatelistel eesmärkidel,” kirjutab Keres peaministrile läkitatud nõudes.

Kerese sõnul võimaldavad aga Kallase väited kujutada Pruunsilda isikuna, kes kasutab oma vara korruptiivsel eesmärgil, soovides raha maksmisega saavutada olukorda, kus valitsusi lõpetatakse või moodustatakse tema suva järgi, vastuolus demokraatliku õigusriigi põhimõtete ning seadusega.

“Teie rikkumise raskust suurendab asjaolu, et olete need väited esitanud asjaolusid kontrollimata, ent peaministri positsioonilt vabariigi valitsuse pressikonverentsil, kus neid kuulis kogu Eesti meedia,” kirjutab Keres läkitatud nõudes. “Selliselt käitudes olete Pruunsilda laimanud Eesti valitsusjuhina kõige nähtavamalt platvormilt, eesmärgiga tekitada poliitilist skandaali ja kahjustada Pruunsilda koos erakondadega, keda ta toetab.”

Keres kirjutab Kallasele, et eelnevast tulenevalt ja juhindudes seadusest on peaminister kohustatud avaldatud väited ümber lükkama ning tegema seda samas mahus ja samal viisil, nagu leidis aset nende avaldamine. Seega nõuab Keres, et Kallas avaldaks selle nädala neljapäeval valitsuse pressikonverentsil järgmise avalduse:

“6. juulil toimunud valitsuse pressikonverentsil avaldasin, et 2022. aastal maksis Parvel Pruunsild Eesti Keskerakonnale, Erakonnale Isamaa ja Eesti Konservatiivsele Rahvaerakonnale raha selleks, et nad lõhuksid Reformierakonna ja Keskerakonna koalitsiooni ja looksid koalitsiooni, millesse kuuluksid Eesti Keskerakond, Erakond Isamaa ja Eesti Konservatiivne rahvaerakond. See väide on vale, esitatud minu poolt läbimõtlematult ja sel põhjusel vabandan Parvel Pruunsilla ees.” (Postimees-BNS)