Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Piret Kivi: tulekul on seadus, mille alusel võib igaüks end kord riikliku teraapiakoera hambust ja armastuse ministeeriumi laualt leida. Rihmadega kinniseotult

-
10.07.2023
Sõnavabadus Kaja Kallase moodi. “Vihakõnelejatele” õpetatakse armastust ja sallivust.
© Scanpix

Uurisin lähitulevikus kehtima hakkavat vihakõne või vaenukõne seadust. Tekkisid mõned küsimused. Võib-olla leian neile küsimustele vastused ja ei satu mitte kunagi armastuse ministeeriumi piinakambritesse.

Esiteks ei saa ma täpselt aru, mida tähendab tunnuste loetelus keel (https://www.aripaev.ee/saated/2023/06/30/mis-juhtutel-viib-sona-vangi-varske-vaenukone-seadus-tombab-uued-piirid vaadatud 10.07.2023). Kas Eestis on kohustus osata kõiki maailma keeli ning vajadusel lülituda ümber kaasvestleja valitud keelele? Kes üleüldsegi valib või surub peale suhtluskeele?

Oletame, et kohtuvad grupp Ö ja grupp Ü. Mõlema grupi liikmed elavad Eestis. Grupi Ö liikmed kõnelevad Ö-keeles ning grupi Ü liikmed Ü-keeles. Muid keeli nad ei oska. Kes õhutab vaenu kelle vastu? Kes läheb vangi?

Asendame grupi Ö grupiga Õ ehk eestlastega. Eesti riigikeel on eesti keel. Puudub kohustus osata kõiki maailma keeli. Kui grupp Ü ei suhtle eestlastega eesti keeles, siis tegelevad selle grupi liikmed eestlaste keelepõhise vaenamisega. Eeldan, et nad lähevad vangi?

Kui keegi kasutab sõna „liiderlik“ tähenduses „juhiomadustega“, siis on tegemist vaenukõnega kõigi nende inimeste vastu, kes loevad eesti keeles romaane. Jah, me oleme hääbuv vähemus, aga me oleme olemas. Me oleme grupp ja meie üle ilgutakse jõhkralt. Meie keelekasutus on irvituste ja mõnituste objekt. Loen praegu eestiaegset „Vendade Karamazovite“ tõlget. Sõna „liiderlik“ on seal ikka väga palju. Isegi koos sõnaga „mülgas“. Vana mõisahärra oli tugevate juhiomadustega ning võttis tervistavaid mudavanne? Olukorras, kus tõde on suhteline ja igaühe „tõde“ on võrdne, on kindlasti ka see nägemus õige.

Lugesin hiljuti, et Urmas Viilma ei lubavat enam järgmisel aastal kirikuõpetajatel abielu registreerida (https://www.err.ee/1609027187/urmas-viilma-peatada-abielude-registreerimine-oli-kirikuvalitsuse-sundkaik vaadatud 10.07.2023). Saavad ainult laulatada. Sooneutraalse abielu registreerimine on nimelt kiriku õpetusega vastuolus. Kes läheb kolmeks aastaks vangi? Urmas Viilma, sest ta õhutab vaenu sooneutraalse abielu pooldajate vastu? Või valitsus, sest õhutab vaenu kristlaste vastu? Kas vangi läheb lõpuks see, kellel on vähem jõudu ja/või tahtmist karjuda ning vastu hakata? Tarvis oleks teada peapiiskopi kopsumahtu. Sest kui tõdesid on palju ning meid valitseb võrdsus, võidab kõige kõvem löömamees. Täpsemalt löömameeste grupp, kelle vastu ma oma mõtiskluses viha õhutan.

Inimesed, meil on tulekul seadus, mille alusel saab vangi panna absoluutselt igaühe, sest absoluutselt kõigil on mingi grupiga mõni tagasihoidlikum tibuke (https://www.youtube.com/watch?v=0ql-ZtstkXk vaadatud 10.07.2023) kitkuda. Absoluutselt igaüks võib end mingil hetkel leida riikliku teraapiakoera hambust ning armastuse ministeeriumi laualt. Rihmadega kinniseotult.

Winston Smithi mängis filmis „1984“ John Hurt. O’Brieni rollis oli Richard Burton (https://www.youtube.com/watch?v=3tz8ti_NS2A vaadatud 10.07.2023). Kui ma räägin mõnikord Rooma ajaloost ja tahan öelda „Marcus Antonius“, siis vormib mu suu iseenesest nime „Richard Burton“ (https://www.youtube.com/watch?v=g0oeKCAhxLE vaadatud 10.07.2023). Ma ei lõõbi. Need kaks isikut on minus lihtsalt lootusetult kokku sulanud. Kui John Hurt pidas Caligulana oma legendaarse kõne (https://www.youtube.com/watch?v=YfgDPLkMg-w vaadatud 10.07.2023), siis stseeni lõpus plaksutasid talle kõik teised näitlejad. Meisterlikumat näitekunsti on ju keeruline ette kujutada. Kas meil on mõni näitleja, kes suudab nõnda kõneleda? Selleks on vaja endas läbi elada väga paks kultuurikiht ning pageda kiusatuse eest tuua tegelane liialt tänapäeva. Sallivalt ja salvavalt poliitkorrektne aeg sellist kunsti enam tekitada ei suuda.

Oma kõne ajal süüdistab Caligula senaatoreid jõhkruses oma kalli vaarisa vastu. Oleks Caligula meiega, oleks ta raudselt rääkinud vaenukõnest ja diskrimineerimisest. Pealegi tuleb kallist vaarisa lugeda tema rahvusülese kooselu tõttu Kleopatraga igati sallivaks ja üleilmastunud isikuks. Noored olevat pealegi olnud kreeka kodu- ehk paleekeelega. Senaatorid vaesekesed aga tähistasid Aktioni merelahingu aastapäeva ja jõid Marcus Antoniuse mõrva terviseks veini. Kohutav! Muidugi ei maksa unustada, et ka Octavianus oli Caligula vaarisa. Caligulaga olid asjalood värskendavalt sõbralikud. Tähistad Aktioni lahingu aastapäeva: vaenukõne kalli vaarisa vastu. Ei tähista Aktioni lahingu aastapäeva: vaenukõne kalli vaarisa vastu.

Miks ma Caligulast jahun? Mussolini lasi ühe järve veest tühjemaks (siis polnud veel rohepööret) ning välja ilmusid Caligula lõbulaevad. Väga ilusad laevad. Kahjuks hävitasid Teise maailmasõja ajal need laevukesed meie praegused sõbrad ja liitlased (https://www.businessinsider.com/nazis-wrongly-accused-burning-ancient-roman-ships-world-war-2023-4 vaadatud 10.07.2023), kes siis polnud meie sõbrad ja liitlased. Vastake nüüd ausalt. Mis on ilusamad: Caligula laevad või Süku kuus parimat tööd (https://www.err.ee/1609024049/zurii-valis-valja-tartu-suku-arhitektuurivoistluse-kuus-parimat-tood vaadatud 10.07.2023)? Mustadest kastidest ei hakka ma rääkimagi.

Kas ma eksin, kui arvan, et Caligula valitsusaeg oli tänapäeva julmustega võrreldes mudilaste morsipidu?

Muide, Caligulat süüdistatakse räiges raharaiskamises. Kahtlasi nõiajooke ja mürke ta hulgi (!) kokku ei ostnud. Maske mingil määral vast ostis, aga need olid raudselt teatrimaskid.

Elagu Caligula! Elagu Caligula vaarisa (see, kelle mainimine pole parajasti vaenukõne)!

10.07.2023 Anno Domini

Piret Kivi