Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Sotsiaalmeedia: vanglad ei jää kauaks tühjaks, vaenukõneseadus täidab nad uuesti

-
11.07.2023
Tegime ruumi, ootame nüüd “vihakõnelejaid”!
© Scanpix

Viimased uudised väidavad, et Eesti vanglates on vangide arv vähenemas, kuid sotsiaalmeedias ütlevad inimesed selle peale sarkastiliselt: ärge muretsege, kui valitsus surub läbi vaenukõneseaduse, siis täituvad vanglad uuesti.

Juunis andis Kaja Kallase valitsus Riigikogule seadusepaketi-eelnõu, mida tuntakse vaenukõneseaduse nime all ja mis piirab oluliselt sõnavabadust, sealhulgas karistatakse ka naljade eest, kusjuures otsustajaks, kas tegu on vihakõnega, pannakse ametnikud. Seejuures ütleb Eesti Põhiseadus: “Tsensuuri ei ole.”

“Vihakõne” eest antakse edaspidi 1 kuni 3 aastat vanglakaristust. Samas kirjutab ERR: “Kinnipeetavate arvu vähenemine ei pane riiki veel vanglaid sulgema” ehk “Möödunud nädalal langes Eesti vanglates esmakordselt kinnipeetavate arv alla 2000, mis annab vanglateenistusele võimaluse hakata vange paigutama üksikkambritesse. Samas ei kavatse justiitsministeerium veel ühtegi vanglat kokkuhoiu eesmärgil sulgeda või konserveerida.”

Sotsiaalmeedias võimutseb sarkasm. “Ärge selle pärast muretsege, Reformierakond, Eesti 200 ja sotsid täidavad vanglad ruttu, sügisest hakkab jälle kohti nappima ja vanglad küsivad raha juurde,” kirjutab üks. “Pätid lastakse lahti, et konservatiividele ruumi teha!” kirjutab teine. Kolmas inimene annab teada, et LGBT Eesti koostab juba nimekirju, milles on inimesed, kelle vastu hakatakse kaebusi esitama.

Lääne-Euroopas tekkis vihakõneseadustega veel üks probleem: “vihakõnedega” tegelemiseks tuli värvata suur hulk lisaametnikke, kes otsivad “vihakõnelejaid”, menetlevad juhtumeid, teevad otsuseid jne. Vähemalt Rootsis ja Soomes hakkas see pärssima politsei tööd, sest tõeliselt kriminaalsete juhtumite asemel tuleb tegeleda “valesti ütlemistega”.

Kaja Kallase valitsus täidab kriminaalvanglad ruttu meelsusvangidega, selles on sotsiaalmeedia kindel.

Uued Uudised