Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Eksport üldiselt väheneb, kuid äri Venemaaga pigem kasvab

-
11.07.2023
Metsaäri

Mais vähenes kaupade eksport aastatagusega võrreldes 15 protsenti ja import 13 protsenti. Eesti päritolu kaupade eksport vähenes enam kui viiendiku, näitavad statistikaameti andmed.

Statistikaameti analüütiku Jane Leppmetsa sõnul oli mais märgata kaubavahetuse vähenemist paljude peamiste partnerriikidega, vahendab Postimees. „Kui Euroopa Liidu riikidega vähenes eksport kuus protsenti ja import viis protsenti, siis eriti märgatav oli vähenemine Euroopa Liidu väliste riikidega, kuhu eksport vähenes 33 protsenti ja import 38 protsenti,“ selgitas analüütik.

Luminor Eesti peaökonomist Lenno Uusküla aga tõi välja, et kui kogu eksport eelmise aastaga võrreldes vähenes, siis eksport Venemaale hoopis suurenes. Tema sõnul käib sanktsioonidega kohanemine ja sanktsioonide ülekavaldamine. „Eesti roll on siin mõnes mõttes oodatav, kuid poliitiliselt väga ebameeldiv. Ilmselgelt on üksjagu ettevõtjaid, kes kauplevad Venemaaga või pigistavad silma kinni, kui päritoluriik paberites kahtlane tundub,“ lausus ta.

Postimees kirjutas nädal tagasi, et pärast Venemaa puidule sanktsioonide kehtestamist algas Eestis kõva puiduimport riikidest, kus kirjade järgi ei tohiks metsa ollagi.

Allikas: Postimees