Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

NATO – ikkagi ajusurnud? Aga variant C?

-
12.07.2023
Jens Stoltenberg ja Volodymyr Zelensky Vilniuses
© Scanpix

Julgeolekueksperdina esinev Meelis Oidsalu kritiseeris ERR-is NATO tippkohtumisel Vilniuses Ukraina suhtes tehtud otsust ning alliansi suutmatust hakata oma kaitsesse rohkem panustama. Oidsalu andis ka ülimalt kriitilise hinnangu Eesti suutlikkusele ennast võimaliku Venemaa rünnaku korral kaitsta.

“Kui ma eile kuulasin NATO peasekretäri Jens Soltenbergi pressikonverentsi ja eriti hoolega neid vastuseid, mis ta andis segaduses Ukraina ajakirjanike küsimustele selle kohta, et mida siis õigupoolest Ukrainale öeldi, siis mina puhtalt inimlikult tasemel ütleksin, et peasekretariaati tabas paanikahoog. Sest jutt sellest, et Ukraina koht on NATO-s, aga ametlikku liitumisprotsessi me veel ei alusta –  see on see, mida sisuliselt öeldi – see jutt tundub natuke liiga toores või läbimõtlemata nii sõnastuslikul kui diplomaatilisel tasemel,” rääkis Oidsalu.

“Vabandust, et olen nii sõjabürokraatlik, aga see Vilniuse kohvijoomine oli selline sõjanohikute kohvijoomine. Räägiti mingite dokumentide heakskiitmisest, mida otsustati juba aasta tagasi ja siis ei suudetud sirgeks triikida ka neid jutupunkte, mida Ukraina osas rääkida,” resümeeris ta.

Oidsalu avas lõpuks ka nende „ekspertide“ ja blogijate silmad, kes lasevad lennata optimismil.

Kommenteerides Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenski teisipäeval tehtud kriitikat NATO otsusele, leidis Oidsalu, et solvumise ja pettumuse väljendamine oli vajalik teema päevakorras hoidmiseks.

“Ukrainal läheb praegu üldiselt halvasti ja minu arust tuleks nüüd sellest rääkida, mitte niivõrd NATO tippkohtumisest Vilniuses,” kommenteeris Oidsalu.

Eesti Ekspressis ilus artikkel sellest, kui väikseks on jäänud Euroopa riikide relvastuse ja laskemoona varud ning kuidas paistab selles kontekstis Eesti tehtud algatus anda Ukrainale miljon mürsku.

„Tervikuna on Ukraina praegu sellel kursil, et kui nüüd ei tule mingeid ulatuslikke läbimurdeid rindel, siis me sügiseks oleme sellises olukorras, kus läänel ei ole suurt võimekust enam Ukrainale lahingumoona peale anda,“ lisas ta.

Oidsalu rääkis ka sellest, et tema hinnangul on NATO riigid jäänud alates Venemaa kallaletungist Ukrainale nõrgemaks, kuna on väga palju oma relvastusest ära andnud.

Pisut edasi rääkides küsis Oidsalu NATO kohta: “Aga mis asi see NATO siis on, kas ta ongi äkki mingi kindlustusselts? Et vaatame, kuidas kahjud jaotame, kui sõda puhkeb?”

Oidsalu väitus, et riigikaitse komisjoni esimehe Kalev Stoicescu kinnitus, et esimest korda on konkreetselt Balti riikide jaoks kaitseplaan, ei vasta tõele.

Küsimusele, kas tavaline Eesti raadiokuulaja peaks olema ärevil, vastas Oidsalu: “Me ei pea olema rohkem ärevil, kui me oleme viimased 30 aastat olnud. Kui inimesed reaalselt aduks, millises julgeolekulise suutlikkuse tasemes me hetkel oleme, siis ma arvan, et enamus inimesed oleks siit ära kolinud juba eelmise kolme kümnendiga.”

Ja nüüd tuletagem meelde, mida on rääkinud kogu aeg EKRE poliitik Mart Helme ja millise tormi see siin veeklaasis tekitas.