Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Piret Kivi: on Paabeli tornide ehitamise aeg

-
17.07.2023
Ajalooline Paabeli torn.
© Scanpix

Seoses Covidi ja sellega kaasnenud terroriga tsiteeritakse meil ja mujalgi pidevalt Ilmutusraamatut (neli ratsanikku, ei saa osta ega müüa ilma QR-koodi, see tähendab märgita jne). Paljud on aga segaduses, sest nad ei ole veel jõudnud Ilmutusraamatut läbi lugeda. Ikkagi Piibli viimane raamat või nii. Ei ole hullu midagist. Ongi olulisem kõigepealt Piibli ESIMENE raamat korralikult omandada. Küll millalgi ka selle viimaseni jõuab. Täna on pühapäev. Hea päev mälu värskendada. Loeks õige tsipa koos!

1 Kogu maailmas oli aga üks keel ja ühesugused sõnad.

2 Ja sündis, kui nad hommiku poolt teele läksid, et nad Sinearimaal leidsid oru ja jäid sinna elama.

3 Nad ütlesid üksteisele: „Tehkem nüüd telliskive ja põletagem neid hästi.” Siis olid telliskivid neile ehituskivideks ja maapigi oli sideaineks.

4 Ja nad ütlesid: „Tulge, ehitagem enestele linn ja torn, mille tipp oleks taevas, ja tehkem enestele nimi, et me ei hajuks üle kogu maailma!”

5 Aga Issand tuli alla vaatama linna ja torni, mida inimlapsed ehitasid.

6 Ja Issand ütles: „Vaata, rahvas on üks ja neil kõigil on üks keel, ja see on alles nende tegude algus. Nüüd ei ole neil võimatu ükski asi, mida nad kavatsevad teha!

7 Mingem nüüd alla ja segagem seal nende keel, et nad üksteise keelt ei mõistaks!”

8 Ja Issand pillutas nad sealt üle kogu maailma ja nad jätsid linna ehitamata.

9 Seepärast pandi sellele nimeks Paabel, sest seal segas Issand ära kogu maailma keele ja sealt pillutas Issand nad üle kogu maailma. (1MS 11:1-9)

Piibel punkt neti selgitav kommentaar: „Paabeli (Babüloni) nimi (heebrea k Babel ) meenutab sõna balal ‘segama’.“

Liigun Eesti uudisteni. Tartu kuulutas reedel välja südalinna kultuurikeskuse (Süku) võidutöö, milleks on arhitektuuribüroo 3+1 töö „Paabel“. (https://www.err.ee/1609034135/tartu-kuulutas-valja-suku-arhitektuurivoistluse-voidutoo vaadatud 16.07.2023). Telliseid nii kaugelt mu silm ei seleta. Tundub aga, et tegemist on horisontaalasendis sõrestiktorniga.

Klassikalist euroopalikku ehk kristlikku maailmavaadet iseloomustavad kolm musketäri: tõde, headus ja ilu. Esimese kahega on olukord kriitiline. Oleme vast kõik näinud ja kuulnud tippintellektuaale, kes ohkavad kurvalt ning lausuvad, et kõik on nii suhteline. Kurjemad tippintellektuaalid ei ohka ning sõnavad – vabandust, sõnuvad –, et kõik on nii relatiivne. Võidab selle „tõde“, kes kõvemini karjub.

Üritatakse küll nui neljaks väita, et ilu on vaataja silmis jne. Ometi murrab ehtne ilu suhtelisest ehk relatiivsest jutuvadast tihtilugu läbi. Gooti katedraalid on ilusad. Päikeseloojang on ilus. Suhtelisusest on asi vägagi kaugel. Kuid ometigi on ka neid, kes üritavad ilu teha suhteliseks. Miks?

Paabeli torn – eeldatavalt siis ka Tartu linna Paabeli horisontaaltorn – on kuidagi seotud inimkeeltega. Liigun arhitektuuribüroo 3+1 kodulehele: https://www.threeplusone.ee/ (vaadatud 16.07.2023). On näha, et Piibel on puhas tõde, sest Paabeli tornimeistrid suhtlevadki ühes (!) keeles. Jumal või Eesti Vabariigi Keeleamet pole neid veel karistanud. Huvitav, kas arhitektid oskavad ka luuletada (https://arileht.delfi.ee/artikkel/91902621/keeleametilt-ettekirjutuse-saanud-tuntud-teadlase-firma-vastas-ametile-lobusa-luuletusega  vaadatud 16.07.2023)?

Millega tegelevad aga Eesti Vabariigi keeleseadust rikkuvad Paabeli horisontaaltorni joonistajad ja joonestajad? Loen, et nad said „First prize in Narva School Complex competition“ ehk esikoha Narva koolikompleksi võistlusel. Selge. Eestimaal sirgeldatakse venelastele koole inglise keeles. Koolikompleks (!) tähendab muidugi võimalust sundida eestlased kooli koos venelastega ning seejärel sulnilt väita, et nad ei õpi ju samas koolis, vaid pelgalt samas koolikompleksis. Issand, Sa näed, aga Sa ei mürista! Tööde nimestikus on ka Narva Eesti (eesti?) lasteaed, täpsemalt „Narva Estonian Kindergarten Punamütsike“. Appi! Miks mitte „Narva Estonian Kindergarten Little Red Riding Hood“? Või on Punamütsike tõesõna ainuke arhitektuuribüroo olend, kes austab meie keeleseadust ja ei löö isegi täiskasvanud arhitektide ees põnnama? Palun tema käest andeks. Pidasin teda lolliks, sest ta rääkis ohtliku hundiga ning avaldas talle salastatud infot (vanaema aadressi). Punamütsikese rumalus tõi kaasa tohutuid kannatusi. Aga nüüd näen, et süda (!) on tütarlapsel õige koha peal.

Minu lemmiktöö on aga kahtlemata „Estonian Embassy in Vilnius“ (Eesti Suursaatkond Vilniuses). Teen ettepaneku alustada seal filmi „1984“ neid võtteid, mille tegevus toimub armastuse ministeeriumis.

Jään ootama Jumala viha. Mingu see horisontaaltorn võimalikult ruttu vertikaaltornile seltsiks. Aamen!

Tartu Linnavalitsuselt tahaksin aga väga teada, miks lubati võistlusel osaleda Eesti arhitektuuribürool, mis rikub keeleseadust. Muide, kui kohe ruttu enam ei riku, siis loevad arhitektid „Uhuu-uudiseid.“ Tervitan neid kauni majakesega: https://unusualplaces.org/a-15th-century-old-house-carved-from-stone-by-a-romanian-monk/ (vaadatud 16.07.2023). Alandlik 15. sajandi munk, kes ei olnud kõrgeauline arhitekt, suutis endale ilusa elamise välja mõelda ning oma kätega ka kalju sisse uuristada. Mõttekoht 21. sajandi arhitektidele ja ka 21. sajandi mittearhitektidele.

Piret Kivi

16.07.2023 Anno Domini