Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kui väga tasub uskuda keskkonnamõjude hinnanguid?

-
18.07.2023
Tuuleparkide mõju üle peetakse tuliseid vaidlusi.
© UU

Enne igat projekti tehakse tavaliselt keskkonnamõjude hinnang, kuid nende tulemustes on piisavalt põhjust kahelda.

BNS vahendab: “Enefit Green esitas kliimaministeeriumile heakskiitmiseks enam kui 10 aastat koostatud Loode-Eesti meretuulepargi keskkonnamõju hindamise aruande. Keskkonnamõju hindamise juhteksperdi Hendrik Puhkimi sõnul võib meretuulepargi rajamiseks vajalike eeltöödega edasi liikuda, kuna aruanne näitab, et Loode-Eesti meretuulepark on võimalik rajada keskkonnale olulist negatiivset mõju põhjustamata.”

Olin aastaid ajakirjanik, kelle üheks tööalaks oli kirjutada konfliktidest uusarenduste ja kohalike inimeste vahel. Tavaliselt olid need sigalad või muud farmid, aga ka tööstushooned, mille vastu olid piirkonna elanikud. Juba siis liikus ajakirjanike seas veendumus, et keskkonnamõjude hinnangud ongi alati positiivsed, sest keegi ei telli neid suure raha eest, saamaks järelduse, et antud rajatis sinna piirkonda ei sobi.

Kui ikka keegi tellib põhjaliku hinnang, siis tahab ta saada soodsat tulemust ja üldjuhul see alati saadakse. Näiteks sigalate puhul on peamiseks probleemiks hais ning keskkonnamõjude hinnangud teatasid alati, et seda peaaegu ei tunnegi, tehnoloogiad olevat nii kõvad, et haisu lihtsalt pole. Aga iga kord, kui rajatis valmis sai, selgus, et haisust lahti ei saa ja riideid naabertalu õuel ikka kuivatada pole võimalik.

Suurte tuuleparkide puhul on asi täiesti kindel, et seal räägitakse kõik must kohe valgeks – lihtsalt nii suured rahad on mängus, et negatiivset hinnangut mõjuanalüüsi kirja panna ei lubata. Ilmselt tehakse hindajale kohe selgeks, et kui raha saada tahad, siis kiida ja ütle, et kõik saab olema OK ja JOKK – on täiesti inimlik, et keegi ei käi suurt raha välja selleks, et saada pidurduse oma plaanidele.

Nii et keskkonnamõjude hinnanguid ei maksa tõsiselt võtta ja negatiivsete tagajärgedega tuleb alati arvestada. Seda enam, et elame Reformierakonna juhitavas riigis, kus kõik on ostetav ja müüdav, ka eestlus ja Eestimaa.

Jüri Kukk