Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Eestis tegutsevad pangad riisusid esimesel poolaastal euribori jõhkrat tõstmist nautides kokku hiigelkasumid

-
18.07.2023
Swedbank
© UU

Eestis tegutsevate pankade kasumid kerkisid tänavu esimesel poolaastal pea samale tasemele kogu möödunud aasta kasumitega, kirjutab ERR. “Õiglases riigis ei tohiks lubada sellise nahaalse liigkasuvõtmisega rahvast kurnata,” leiab Riigikogu EKRE fraktsiooni liige Varro Vooglaid.

Suurima Eestis tegutseva panga Swedbanki selle aasta esimese kuue kuu puhaskasum oli 214 miljonit eurot, mis oli möödunud aasta sama perioodi kasumist 148 miljonit eurot suurem. Ainuüksi intressitulu kasvas mullu sama ajaga võrreldes 150 miljoni võrra, selle kasvu toetasid suurem laenuportfell ning euribori toel kasvanud intressid.

Võrdluseks: panga kogu eelmise aasta kasum oli 224 miljonit eurot.

“Eesti majandust mõjutavad jätkuvalt suurenev ebakindlus ja kõrgemad elamiskulud, mõnede toodete ja teenuste tarbimisel ollakse ettevaatlikumad. Samas, meie kliendiportfelli pole see veel mõjutama hakanud,” ütles Swedbanki juht Olavi Lepp.

LHV aasta esimese kuue kuu puhaskasum oli 68,9 miljonit eurot ehk 42 miljonit eurot rohkem kui mullu samal ajal. Möödunud aastal oli grupi puhaskasum 61,4 miljonit eurot.

SEB Panga esimese poolaasta kasum ulatus 113,3 miljoni euroni, jäädes napilt alla panga kogu möödunud aasta 116 miljoni eurosele kasumile. Võrdluseks teenis pank mullu esimeses poolaastas 49,2 miljonit eurot kasumit.

„Seda oligi arvata: Eestis tegutsevad pangad riisusid tänavu esimesel poolaastal euribori jõhkrat tõstmist nautides pea sama suure kasumi kui terve eelmise aastaga kokku,“ kommenteeris Riigikogu EKRE fraktsiooni liige Varro Vooglaid. „Õiglases riigis ei tohiks lubada sellise nahaalse liigkasuvõtmisega rahvast kurnata. Pangad tuleks panna väga konkreetselt valiku ette: kas lõpetate absurdselt kõrgete intresside nõudmise või võtab riik sedasi kooritud raha maksudena ära, kasutades selle ühiskonna hüvanguks. Just seda me EKRE fraktsiooniga kevadel ette panime, aga koalitsioon ei võtnud üldse tooni peale, näidates ühemõtteliselt, et pankade ärihuvi kaitsmine on neile olulisem kui ühise hüve eest seismine. Sedasi oma rahva kurnamises osalev valitsus ei vääri valitsuse nime.“