Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Iduettevõtete ümber käib kummaline mäng

-
21.07.2023
Bolt on Eestis juba ammu tuntud-teatud, aga ikka veel “idu”.
© Uued Uudised

Kas teate, et Eesti edukaim “iduettevõte” Bolt saab tänavu kümneaastaseks, aga on endiselt “idu”, kusjuures kahemiljardilise käibega?

Tänavu veebruaris kirjutas EAS-i portaal: “Eesti iduettevõtete käive oli möödunud aastal 2,1 miljardit eurot, mis on 49% võrra enam, kui aasta varem. Suurima käibega iduettevõtted olid Bolt (1,1 miljardit eurot), Veriff (71 miljonit eurot), Swappie (58,4 miljonit eurot), Comodule (36,7 miljonit eurot), Starship Technologies (31 miljonit eurot) ja Viseven (30,5 miljonit eurot).”

Vikipeedia annab “idufirma” mõistele sellise seletuse: “Idufirma ei ole “päris firma”, kus teatakse, kuidas raha teenida, vaid grupp inimesi, kes alles otsivad selleks võimalusi.[4] Idufirmat eristab teistest (alustavatest) firmadest asjaolu, et idufirma toodet või teenust ei ole veel äriliselt tõestatud, puudub väljakujunenud kliendibaas ja ärimudel on pidevas aktiivses arengus ning võib isegi kardinaalselt muutuda protsessi käigus. Idufirma võib tegutseda mis tahes valdkonnas, kuid enamik neist tegutsevad tehnoloogia- või tarkvara-alal, kuna seal on uue toote väljaarendamise kulud teiste tegevusaladega võrreldes väiksemad.”

Kui võtta aluseks, et Bolt on kümneaastane ja teades tema haaret, siis selgitused “grupp inimesi, kes alles otsivad selleks võimalusi” ja “idufirma toodet või teenust ei ole veel äriliselt tõestatud, puudub väljakujunenud kliendibaas” on selle firma puhul küll huumor. Pigem püsib Bolt selles nimistus oma (ka juba väljaarenenud) IT-sektori abiga, mille varjus arendatakse tohutult muid sektoreid. Ehk siis on sisuliselt tegu petuskeemiga, kus staažikas firma kasutab ära idufirmadele ettenähtud soodustused.

Nii saavadki sündida alljärgnevad edulood, mida vahendab BNS: “Maailma ühe suurima iduettevõtlusele keskenduva raporti “Global Startup Ecosystem Report 2023” andmetel kerkis Eesti tärkavate ökosüsteemide pingereas 10. kohale, tõustes koguni 28 kohta – lisaks nimetas raport Eesti kiiresti kasvavate tehnoloogiakeskuste hulgas kolmandaks, maailmas edestavad Eestit vaid Türgi ja Hispaania. Startup Estonia seire projektijuht Signe Reinumägi tõi välja, et kolmas koht tugevalt alustajate pingereas tugevdab Eesti tuntust kiiresti kasvava tehnoloogiakeskusena.”

Ilmselt aitavad Eesti sellisele positsioonile ennast juba ammu paksuks söönud, kuid samas endiselt “idutsevad” Boltid.

Idufirmade ja ökosüsteemide optimismiga ei lähe kokku ka uudis, et “Juunis avaldas Lausanne’i Juhtimise Arendamise Instituut (IMD) ka riikide rahvusvahelise konkurentsivõime edetabeli, mille hindamise partneriks Eestis on Eesti Konjunktuuriinstituut. Eesti saavutas IMD edetabelis 64 riigi võrdluses 2023. aastal 26. koha. Kui 2022. aastal parandas Eesti aastaga oma positsiooni nelja koha võrra, siis 2023. aastal langes positsioon nelja koha võrra.”

“Tärkavad ökosüsteemid” õitsevad, aga majandus ja konkurentsivõime kukuvad? Loogikat on selles vähe.

Iduettevõtete kohta on hea teada ka seda, et pankrotistunud Silicon Valley Bank toetas just woke-suunitlusega iduettevõtteid ning Bolti üks asutajatest Martin Villig on ära märgitud vasakäärmusliku rühmituse SALK toetajate nimekirjas.

Muide, Bolti saagas on veel üks kummaline moment; firma kutsub üles autostumise vastu võitlema, aga samas loob endale võimsa autopargi – “loobuge kliima nimel oma sõidukist ja sõitke meie omadega”. Kuidagi petturlik tundub…

Uued Uudised