Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Eesti on kõrgete toiduhindadega tipus

-
26.07.2023
Toidupood
© Scanpix

Maailmaturul kukuvad toidu hinnad juba üle aasta, Eestis aga kasvavad. IMF viitab suure inflatsiooni puhul ärimeeste kasumijanule. Eestis ei lõiganud hoogsalt kasumit mitte poeketid, vaid hoopis põllumehed, kirjutab Eesti Ekspress.

Eesti Ekspress: „Ütlus „põllumees põline rikas“ tundus aastaid halva naljana, sest talunikud nurisesid alatasa. Aga mitte mullu. Üks pere teenis talu pidamisega isegi rohkem kasumit kui Eesti suurim toidupoodide kett Coop.“

Ajaleht toob näiteks perekond Villersile kuuluva Laheotsa talu Harjumaal Padisel, kes müüs kartulit, juurikaid, köögivilja, rapsi ja teravilja (ning natuke elektrit ja metsa) ligi kaheksa miljoni euro eest.

Selle pealt teenis talu puhaskasumit ligi 6,2 miljonit eurot. Igast laekunud eurost läks kasumiks 77 senti. See on vaid üks näide.

Sama ajal kallines toit viimasel aastal Eestis 20% – toit ei ole olnu meil eales nii kallis kui praegu. Euroopa Liidu keskmine toidu hinna tõus oli 14%.

Eesti Ekspress toob välja, et Kaja Kallase valitsus ei ole toidu inflatsiooni teemat arutanud, kuid meenutab, et juunis tegi EKRE ettepaneku alandada toiduainete käibemaksu. See ei läinud Reformierakonna vastuseisu tõttu mõistagi läbi.

 

Loe lisaks:

https://ekspress.delfi.ee/artikkel/120213928/miks-on-toit-nii-kallis-pollumehed-teenisid-vaga-hasti