Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Riigikeele kaitsmisel edastavad Eestit isegi kirgiisid, Lätist rääkimata

-
29.07.2023
Isegi kirgiisid teevad oma keele kaitsmise liberaalsele Eestile ära.
© Scanpix

Tallinn on muutumas venekeelseks, teeninduses valitseb umbkeelsus, vasakäärmuslik valitsus laseb Eestisse venekeelseid kogu endisest Nõukogude Liidust – ja ometigi on riike endisel sovjetialal, kus toimuvad vastupidised arengud.

Portaal Uued Uudised vahendas reedel: “Tähelepanuväärne uudis Lätist, kus võeti tõsiselt ette riigikeele kaitsmine. Oma derussifitseerimise kampaaniaga kuulsaks saanud poetess Liana Lang, ühingu „Läti keele eest“ juhatuse esinaine, kuulutab värskes pressiteates: „Aasta ja kaks kuud pärast Läti avaliku ruumi derussifitseerimise ja läti keele positsioonide taastamise kampaania algust ei leia vene keelt enam ei ühegi maa ega linna omavalitsuse saidil.“ /…/ Tallinna linnavalitsuse saidil ilutsevad aga sellised nimed, nagu Мадле Липпус, Йоозеп Вимм, Тийт Терик ja teised. Kusjuures kohe avaküljel ühes kohas on Оя Каарел, teises aga Каарель.”

Sarnane uudis on üleval ERR-is: “Kõrgõzstan kavatseb vallandada avaliku sektori töötajad, kes ei suuda rääkida kirgiisi keelt, mis on ka ametlik riigikeel. Riigis on laialdaselt levinud ka vene keel.

Kõrgõzstani riigikeele komisjoni juht Kanõbek Osmonaliev hoiatas neljapäeval, et ametnikud, kes ei oska rääkida ametlikku riigikeelt ehk kirgiisi keelt, lastakse lahti. Kuigi Kõrgõzstanis on kirgiisi keel riigikeel, siis on vene keel ametliku keele staatuses. Osmonaliev rõhutas, et avaliku sektori töötajatel on olnud piisavalt aega riigikeele õppimiseks, vahendas Raadio Vaba Euroopa/Raadio Vabadus.

Hiljuti allkirjastas Kõrgõzstani president Sadõr Džaparov seaduse, millega nõutakse kirgiisi keele kasutamist kõikides riiklikes institutsioonides, parlamendis, kohtusüsteemis, relvajõududes, teadustöös, kultuurisektoris ja mujal. Ka peavad tele- ja raadiosaated olema vähemalt 60 protsendi mahus kirgiisikeelsed.

Kõrgõzstan on lähedane Venemaa liitlane ning riigis räägitakse laialdaselt vene keelt. Paljude kirgiiside jaoks on vene keel nende emakeel.”

Kõrgõstanis on vene keelega asjad hullemadki, sellel on ametliku keele staatus, aga kirgiisid üritavad ikkagi oma keele tagasi tuua – Eestis teeb Reformierakonna valitsus ainult nägu, nagu kaitseks riigikeelt, tegelikult viivad kõik vasakäärmuslaste kabineti tegevused eesti keele taandumise ning vene ja inglise keele positsiooni tugevnemiseni.

Uued Uudised