Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Riigikontrolör süüdistab rahandusministeeriumi topeltraamatupidamises

-
01.08.2023
Superministeerium
© Uued Uudised

Riigikontroll on aastaid kritiseerinud Eesti tegevuspõhist eelarvet, mis ei anna täit selgust riigi raha kasutamise kohta, ning soovitab senisest mudelist loobuda. Rahandusminister Mart Võrklaev (Reformierakond)  riigikontrolli kriitikaga ei nõustu.

Riigikontrolör Janar Holm iseloomustab praegust tegevuspõhist riigieelarvet sõnadega topeltraamatupidamine. Iga ministeerium teab täpselt, kui palju ja milleks tal raha on, aga riigieelarvest seda välja lugeda ei ole võimalik, sest seda koostades on ministeeriumide eelarveread segi löödud.

“Aeg on näidanud, et see uus lähenemine on osutunud kõlbmatuks. Eesti-suguse riigi jaoks sellise riigieelarvega paraku mitte midagi teha ei ole. Me oleme tõepoolest sellest mitmeid aastaid rääkinud, nii nagu on rääkinud õiguskantsler, mitmed riigikogu liikmed, ka ajakirjanikud on sellest rääkinud. Me oleme kaotanud tegelikult ülevaate sellest, kuhu riigi raha läheb ja võime kontrollida, kas see, milleks lubati raha kasutada, selleks ka tegelikult kasutati,” rääkis Holm.

Kui rahandusministeerium on tegevuspõhise eelarve kasutamist põhjendanud sellega, et see aitab valitsemisalade, programmide ja teenuste kaupa planeeritud eelarvet paremini jälgida, siis riigikontrolöri sõnul pole eelarve tegelikult läbipaistev. Holmi sõnul ei tohi riigi rahaga nii ümber käia.

“Erinevad arendused on pidevalt töös, aga ühel hetkel peaks see aeg saabuma, kus on selge, et ei aita enam Heimlichi võte ega kunstlik hingamine, joon tuleb peale tõmmata, tuleb ikkagi minna tagasi selle juurde, kus me saame rääkida sellest, kellele, mille jaoks raha antakse,” ütles Holm.

Riigieelarve baasseadus läheb küll muutmisele, kuid rahandusminister Mart Võrklaeva sõnul pole võimalik tegevuspõhiselt eelarvelt kulupõhisele n-ö nipsust üle minna, sest aastate jooksul on tehtud mitmeid IT-arendusi. Ta ei pea ka muudatust vajalikuks, sest tema sõnul on tegemist innovatiivse lahendusega.

Vaidlust, kas eelarve peaks olema kulu- või tegevuspõhine, peab Võrklaev asendustegevuseks.

 

Allikas: ERR