Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Siim Pohlak: aastatepikkuse majandusseisaku vältimiseks peaks valitsus loobuma maksutõusudest, soodustama ettevõtlust ja kärpima avalikku sektorit

-
03.08.2023
Siim Pohlak

Valitsuse juba vastuvõetud maksutõusud ja planeeritud uued maksud tõukavad Eesti majanduse aastatepikkusesse stagnatsiooni – sisetarbimine seisab või väheneb, inflatsioon hakkab taas kerkima, hoiatab Riigikogu liige Siim Pohlak (EKRE).

„Juhul kui mittetoimival ja manipuleeritaval elektribörsil osalemine senisel moel jätkub ning elektri hinnad sügistalvel taas kosmosesse kihutavad, võib olukord majanduses koosmõjus maksutõusudega jõuda seisu, millist nägime viimati 2008.–2009. aasta suure majandussurutise ehk nn masu ajal,“ ütleb Pohlak.

„Majanduse elavdamiseks Eestis on vaja luua ettevõtlusele piirkonna parimad tingimused. Maksusüsteem tuleb üle vaadata ning meie konkurentsivõime tõstmiseks ja ettevõtluse elavdamiseks peab maksude raskuskese liikuma väärtuste loomise protsessilt kapitalile – see tähendab tööjõumaksude asemel ettevõtte kasumi maksustamist. Samuti tuleb vähendada kõikvõimalikku ettevõtlusega seotud bürokraatiat ja aruandlust, mis asjata firmasid koormab.“

Pohlaku sõnul oleks kaks kõige kiiremat lahendust jätta ära kavandatud automaks ja selle asemel viia eelarvesse raha leidmiseks läbi erakorraline riigirevisjon, mille eesmärk on bürokraatia vähendamine ja avaliku sektori kärpimine vähemalt 30 protsenti.