Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

PEETER ESPAK: Jaak Valge protestiaktsioon väärib medalit, mitte politseiuurimist

-
04.08.2023
Kirjanike liidu maja

Orientalist Peeter Espak kirjutab Postimehes avaldatud arvamusloos, et ajaloolane ja poliitik Jaak Valge väärib protestiaktsiooni eest hoopis medalit, mitte politseiuurimist, et Jaak Valgele keeratakse politseimenetlus, aga viisnurgad avalikus ruumis säravad edasi.

Espak: „Viimasel ajal on Eesti lehtedes ilmunud rohkelt eri vaatenurga alt tekste, kus üritatakse anda hinnangut Jaak Valge juuresviibimisel läbi viidud protestiaktsioonile ehk kirjanike majale Eesti Nõukogude Sotsialistliku Vabariigi propagandatekstiga palistatud küüditaja Smuuli monumendi kõrvale ENSV lipu panemisele.“

Ta toob välja, et mõni arvamusavaldus meenutaks justkui pisut totalitaarse režiimi aegseid propagandatekste, kus kutsutakse üles ajaloolaselt ja Riigikogu liikmelt saadikupuutumatuse äravõtmisele. Et ta siis kohtu alla anda ja kiirelt süüdi mõista.

Mõnest teisest tekstist paistab pigem läbi aga arglikku pugemist parasjagu võimul olevale meelsuskonnale.

„Õnneks leidus ka paar julget, kes ütles ilma ideoloogilisse heietamisse laskumata Valge erakondlikust kuuluvusest sõltumata välja, et see oli õige ja kodanikujulgust üles näidanud tegu,“ lisas Espak.

Espak lisab: „Eriti jahmatav on selle teo eest politseimenetluse algatamine, kuigi seadust vaadates on täiesti ilmselge, et selleks ei saa mingit alust olla. Tõdemus, mille esitas äsja selgelt ka TÜ kriminoloogiaprofessor Jaan Ginter, nimetades toimuvat politseiressursi raiskamiseks. Küll võiks selle tingida aga kas isiku poliitiline, meelsuslik või parteiline taust või ebasobivus kellegi meelest. Või siis tõepoolest ka lihtsalt arusaamatus.“

Ta kirjutab, et sel juhul paluks algatada menetlus nende inimeste vastu, kes lasid Tallinnas Sõpruse kino vastas olevale hotellihoonele kõige nähtavamasse kohta taastada punase viisnurga.