Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Mihkel Langebraun: Sobiv lipp Smuuli kõrvale?

-
06.08.2023

Lp Ivan Makarov! Jagan ka Teile oma väikest (alla 1 lk) vastukaja-kommentaari laupäevase PMi nupukese (mis oli isegi oma lühiduses uskumatult piinlik ja ajuvaba) kohta, kuidas EKRE peakontorile tuleks heisata ENSV lipp, kuna erakonna auesimees on Arnold Rüütel. Ikka heade mõtete linnast,

Mihkel Langebraun, Helsingi

Värskes Postimehes on Erkki Bahovski avaldanud tähelepanuväärse ja järjekordselt piinlikkust valmistava nupukese hiljutise Jaak Valge & Andres Aule korraldatud performance´i teemal. Loos antakse mõista, justkui tuleks EKRE peakontori seinale samuti heisata ENSV lipp, kuna erakonna auesimees on Arnold Rüütel.

Mainimatagi siinjuures alatut demagoogiat, millega kõrvutatakse padupunast stalinisti-küüditajat ja represseerijat ning Eesti riigi iseseisvuse taastada aidanud poliitikut. Arnold Rüütel ei pruukinud olla Eesti ajaloo suurim vabadusvõitleja, aga kindlasti ei olnud ta ka mitte suurim kommunist.

Sellega Bahovski üllitise probleemid ei piirdu, kuid nendin siiski, et nõustun tema pamfleti ühe mõttega: Smuuli bareljeefi kõrvale ei kõlba ENSV lipp. Seda esiteks põhjusel, et kunagi pole olnud olemas sellist riiki nagu ENSV – iga tohmanist pajuvenelane või ajalooharrastaja, kes on märkinud enda sünnikohaks ENSV, tegeleb sisuliselt täieliku absurdi loomisega. ENSV riiki ei olnud olemas juriidiliselt, kuna kõik selle riigi asutamisotsused, alusdokumendid olid kas võltsingud või vägivalla ja manipulatsiooni abil saadud tulemused. Ka de facto ei saa me rääkida mingist riigist, kuna erinevalt isegi sotsialistliku bloki riikidest (Poola, Ungari, Tšehoslovakkia jne) ei olnud NSV ”osariikidel” mingisuguseid sisulisemaidki riigi tunnuseid – ühesõnaga on ENSV lipu näol tegu sisuliselt butafooriaga, mida lihtsalt ei kõlba tõsiselt võtta.

Milline võiks aga olla sobiv sümbol Smuuli kõrvale? Kui opereerida praeguse poliitruumi lubatud piirides (s.t. välistades NSV riigi sümboolikat ja muid otseselt Ukraina sõjaga seostatavaid agressioonisümboleid), siis on ka palju teisi väga sisulisi sümboleid, mis Smuuli isiksust väga hästi tabaksid.

Toon vaid mõned võimalikud näited: Stalini pilt, Vidkun Quislingi portreefoto, Punaste Khmeeride lipp või miks mitte see imearmas foto

Stalini mõrtsukast Lavrenti Beriast.