Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Automaks muudab suure hulga lihtsaid Eesti inimesi ehk “mittesiimkallaseid” sunnismaiseteks

-
08.08.2023
On tore mööda suvist Eestimaad ringi sõita, aga varsti võib see paljudele luksuseks muutuda.
© UU

Eestlased on nii neetult tuimad, et neelavad pärast maksu- ja homoseadust alla ka automaksu ja sõnavabaduse piiramise, seetõttu tuleb neile kogu aeg selgitada, mida see kõik lihtinimesele teeb. Neile, kes ei ole Siim Kallased.

Mul ei ole oma autot. Lihtsalt sissetulek ei võimalda seda ülal pidada. Pärast maksutõuse, mis võtavad raha rahakotist, ning eriti pärast automaksu kehtestamist, muutuvad väga paljud minusugusteks. Ehk sunnismaiseteks.

Mida see tähendab? Üks asi on muidugi vajalikud sõidud, mis tuleb autoomanikel ära teha (tööle või poodi sõit, vajalikud olmesõidud) ja mille tarvis hoitakse alles ka väga kalliks muutunud auto omamine. Teine asi aga on silmaringi laiendamine Eestimaal ringi sõites, mida paljud teevad. See võib paljudel tulevikus minevikuks muutuda.

Nädalavahetustel ja puhkuse ajal sõidavad tuhanded eestimaalased ringi, külastavad mõisaid ja laatasid, kõnnivad rabade laudteedel, kuulavad kontserte ja nii edasi. See on tohutu võimalus maandada maha argielu pinged ja kui selline võimalus ära langeb, saab reformierakondlik Eesti juurde suure hulga sunnismaised ja stressis inimesi.

Autota inimesena tean, mis tunne on istuda nädalavahetusel kinni oma kodukohas, samas kui arvukad inimesed saavad (veel) nautida Eestimaa ilu. Ühistransport on omajagu müüt, sellega ei pääse kaugeltki igale poole ligi ja see on ka üsna kallis (rong, kaugliinibussid). Sellega saab teha mõne reisi, aga mitte täita igat vaba hetke, nagu saavad seda teha tänased autoomanikud.

Ainus hea matkamisvõimalus minusugustele on seljakotimatk ja seda soodustavad tasuta maakonnaliinid (mida ka ilmselt pikalt enam ei ole). Sõidad tasuta bussiga ühte väikelinna, kolad seal paar tundi ringi, istud järgmisesse bussi ja sõidad järgmisesse kohta… ainult et majutus on Eestis kallis ja näiteks tänavune suvi ei soosi magamiskotis öö veetmist.

Jalgsi matkates on veel üks häda – Eestimaa on uskumatult suletud “eramaa” siltidega. Matkasin mõni suvi tagasi Viimsi poolsaare idakaldal ega leidnudki kohta, kus minna mere äärde, kõik teed olid tõkestatud. Autoga reisides saab leida ühiskondlikult avatud kohti.

Maksukoorma tõus võtab inimestelt ära võimaluse reisida. Kardetavasti astutakse sellega samm tagasi Nõukogude Liidu suunas, kus autod olid priviligeeritutel, lihtinimesed sõitsid Eestimaad vaatama harva ja ekskursioonibussidega.

Uskuge, inimesed, sunnismaisus on reaalsus, see tähendab, et kui teil auto ülalpidamine hakkab üle jõu käima, siis jäätegi pidama ühte kindlasse kohta ega saa oma riigiski kõike näha-vaadata. Rääkimata välisreisidest, sest kui teil auto jaoks raha ei jätku, ei jää seda üle ka Kanaaridel puhkamiseks.

Auto ei ole luksusese, nagu arvavad juhtivad poliitoravad, vaid on hädavajalik tarbeese. Kasvõi selleks, et silmaring ei piirduks ainult kodupaigaga. “Avatust” propageeriv Reformierakond aga tahab eestlasi oma mõisa külge kinnistada.

Kunagi, kui väärtuskonflikt Eestis algas, reklaamis Reformierakond ennast “avatuse” maaletoojana ehk poliitoravate jutu järgi võimaldanuks nende poliitika eestlastel näha maailma ja maailmal Eestit. Nüüd on reformierakondlaste poliitika kardinaalselt muutunud ja kuigi nad jutlustavad endiselt oma “avatust”, suleb Kaja Kallas vaesuva rahva Eestisse ning ka kliimavõitluse toetajana tehakse kõik, et inimesed vähem reisiksid. Sest lennuk on “patt” ja Greta Thunbergi kombel tuulega üle Atlandi seilata saavad väga vähesed.

Jüri Kukk, toimetaja