Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Jaak Madison: pankade maksustamine pole vale, kuid seda ei saa teha klassivihast

-
12.08.2023
Jaak Madison
© UU

Euroopa Parlamendi liige Jaak Madison (EKRE) leiab Postimehe arvamusloos, et pankade maksustamine pole vale, kuid seda ei tohi teha klassivihast.

“Arvamusavaldused nö “pangamaksu” teemal on intellektuaalselt huvitavad, kuid kõlama on jäänud ka vaieldavaid väiteid ja seisukohti. Iga maksu eesmärk saab olla laias laastus kas emb-kumb: riigieelarvesse lisavahendite saamine või sotsiaalne-ühiskondlik õiglustunne. Rääkides pankade erakorralisest maksustamisest, siis siin on tunda mõlemat,” märkis ta.

Tema sõnul on see ühiskonnas seega õiglustunde küsimus, kui kõik teised ettevõtjad ja tarbija kannatavad valusalt Euriborist tingitud intressitõusude tõttu, samal ajal aga väga väikene osa ettevõtluskeskkonnast (pangandus) teenib ebaproportsionaalset tulu.

“Kas ei riiva siis õiglustunnet? Kuid õiglustunne on emotsionaalne ja maksupoliitikat ainult emotsioonidega tehes saavutame peagi ka vihase klassiühiskonna (kuhu me täna näiteks autovastase vihaga oleme jõudmas) ja sotsialismi kõige halvemas tähenduses,” ütles Madison.

“Kuid tunduvalt tugevam argument on eelarveline, kaaludes siis läbi ka esitatud vastuväited. Tänasele valitsusele meeldib igapäevaselt rõhutada, kuidas riigieelarve on miinuses ning sestap on vaja kehtestada automaks, tõsta aktsiise, kaotada ära kodualuse maamaksu vabastus ning võtta raha laste arvelt suurperede toetuste kärpimise teel,” märkis ta.

“Arvestades pankadele sülle kukkunud erakorralisi kasumeid poliitiliste otsuste tõttu (milleks on Euribori tõus), siis mõnesaja miljoni euro suurune lisasissetulek riigieelarvesse jätaks ära vajaduse automaksuks või võtaks valitsuselt ettekäände suurperede nöörimiseks,” tõdes Madison.

 

Allikas: BNS