Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Paide arvamusfestivalist on saanud tühipaljas mokalaat

-
12.08.2023
Sellistelt tegelastelt pole kunagi midagi mõistlikku kuulda olnud.
© UU

Kas keegi saab veel võtta Paide arvamusfestivali tõsiselt pärast seda, kui võimupartei ei rääkinud isegi mitte valimiskampaania käigus oma kavandatavatest maksutõusudest, mille ta võimule pääsedes teoks tegi?

Aga reklaam on uhke: “Arvamusfestival on kohtumispaik. Sündmus toob 2013. aastast augusti teisel nädalavahetusel Paidesse kokku Eestist ja maailmast hoolivad inimesed erinevatest kogukondadest, et luua tasakaaluka arutelu abil paremat arusaamist iseendast, üksteisest ja maailmast.”

Praegune võimukoalitsioon ei hooli kellestki peale iseenda – nagu ütles Kaja Kallas kunagi “Esimeses stuudios”, olevat valimiskampaania käigus maksutõusudest rääkimine ebapopulaarne, seetõttu nad vaikisid oma plaanidest. Miks siis veel üldse Paidesse minna – valetajatelt pole lootustki tõde kuulda.

Arvamusfestivalil käib asi nagu kogu poliitikas, seal käiakse ennast reklaamimas ja oponente maha tegemas, suur osa juttudest käib EKRE suuna kritiseerimiseks. Ühist mõttevälja ei tundu seal keegi otsivat ja ilmselgelt pole üheltki festivalilt laekunud mitte ühtegi tõsist kokkupuudet, mis oleks vallandanud poliitilise ühistöö, seda pole teinud ka “jääkeldrid”, “ideekorjed” ega “mõttetalgud”.

Martin Helme ütles hiljuti, et Eestis üks suur ühispartei, millel on erinevad harud. Selle liikmed on „kommunistlikud liberaalid“, kelle maailmavaadetel erilist vahet ei ole. Helme sõnul on EKRE ainus, kes sinna ühisparteisse ei kuulu. Just seetõttu kõlavad ka Paide arvamusfestivalil ainult ühispartei seisukohad erinevas soustis ja erandina see rahvuskonservatiivide oma, mida nad tutvustamas käivad ja mis kõlab kui kevadvee vulin pulbitseva sopavoolu kõrval.

Eestis pole kunagi olnud laialdast ühiskonda seinast seina hõlmavat diskussiooni ühiskonna ees seisvate suurprobleemide osas – ei olnud ei 2015. aasta rändekriisi, ei koroonapandeemia, ei kliimameetmete kehtestamise aegu, ammugi ei tule seda pärast vaenukõneseaduse kehtestamist, mis liberaalide valitsedes suunatakse konservatiivse maailmavaate pihta. Eestis on liberaalsed ja vasakpolsed võimurid alati kõik asjad rahva seisukohti küsimata “ära teinud”.

Vastupidi, hädaolukordades üritatakse kõike lahendada kirvemeetodil: nii süüdistas Taavi Rõivas 2015. aasta rändekriisi aegu EKRE-t Vao pagulaskeskuse põlengus; praegused poliitikud Margit Sutrop ja Karmen Joller nõudsid repressioone vaktsineerimisest keeldujate vastu; kliimameetmed surutakse jõuga läbi, kliimaküsimuses ei tohi ametlikus versioonis kahelda, jne.

Sel suvel üritati vaikselt ka automaksu ära kehtestada ehk siis luua suve poliitilises vaikuses tasahilju aluspind kiiretele läbisurumistele, mida Reformierakond on varemgi teinud. Rahvalt ei küsi selles riigis enam keegi midagi.

Seepärast võib ju Paides ennast näitamas käia, aga kui tõsiseid otsuseid tehakse, siis ikka rahva selja taga.

Uued Uudised