Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Helle-Moonika Helme: prokuratuuri kümme silma – üks lahti, üheksa kinni

-
21.08.2023

Riigi peaprokurör tahab saada Rahvusvahelise Kriminaalkohtu kohtunikuks ja on praeguse seisuga Eesti ametlik kandidaat.

Teda toetab selles praegune Reformierakonna juhitud valitsus. /Eesti Ekspress 09.08.2023/

*********************

Keit Pentus-Rosimannuse ametiseisundi ärakasutamist enese määramisel Euroopa kontrollikotta – prokuratuur ei võtnud menetlusse, kuigi Riigikogu korruptsioonivastane erikomisjon saatis prokuratuuri kõik juriidiliselt vettpidavad dokumendid.

Terviseameti külmlao põranda ülekuumenemise tulemusena hävis 3,2 miljonit maksumaksja raha – prokuratuur ei hakanud uurima ega näinud probleemi.

Marko Mihkelsoni fotoklõpsud alaealiste tüdrukute sensitiivsetest kehaosadest – prokuratuur ei alustanud mitte kunagi menetlust, ka mitte siis, kui see avalikuks oli tulnud, kuigi vastavaid analoogseid juhtumeid on tavapäraselt menetletud seaduse kogu jõuga ja vastavalt kehtivatele protseduuridele.

Liina Kersna miljonihanked (kogusummas 8,2 miljonit), millega rikuti mitut seadust ja kuigi samuti Riigikogu korruptsioonivastane erikomisjon oli tõendid kogunud ja teemat käsitlenud, ei näinud prokuratuur Liina Kersna tegevuses mingit rikkumist.

E – valimistel toimunud võimalikud rikkumised, mille kohta tehti avaldus prokuratuurile, lükati koostöös Vabariigi valimisteenistusega tagasi, mängiti mängu, et esimene kaebus esitati liiga vara ja siis, kui oli n.ö. õige aeg, siis teatati prokuratuuri poolt, et liiga hilja. Ja mitte midagi ei võetud menetlusse. Ja Reformierakonna valitsus astus rõõmsalt ametisse.

Lehtme ja Slava Ukraini poolt annetajate rahade (6,5 miljonit) kõrvalekantimises ja raha kahtlases kasutamises probleemi ei nähtud.

Uurimine on sümboolne.

Kaitseministeeriumi välihaiglate hange 150 miljonit, mis läks välisminister Margus Tsahkna firmale ning milles on ilmselge huvide konflikt ja ametiseisundi ärakasutamine ehk mõjuvõimuga kauplemine, ka see ei paku prokuratuurile mingit huvi.

Võrklaeva majaehitus oleks ammu pidanud olema prokuratuuri huviorbiidis.

Aga ei!

Kõik nagu vastu seina! Prokuratuur on kurt ja pime, kui tegemist on võimulolijatega!

Aga vot Kert Kingo kuluhüvitistega seonduv võeti kohe entusiastlikult prokuratuuri poolt menetlusse. Alustati kiiresti kriminaalmenetlus. Kuigi sarnaste juhtumite puhul tavapäraselt saab lihtsalt raha tagasi maksta, kui on tuvastatud mingi kõrvalekalle. Ja seda omakorda tuvastab Riigikogu kantselei, kes alati kontrollib üle kõik esitatud arved ja selle juurde lisatud dokumendid.

Kerdi juhtumis Riigikogu kantselei poolt mingit vastavat signaali ei tulnud. Ja raha tagasi pole küsitud. Ehk et seaduserikkumist pole tegelikult olnud. Aga kui vaja, saab prokuratuur ikka menetlust alustada.

Kert pole kunagi mingit isiklikku kasu saanud ega seda ka taotlenud. Ja täielik üle võlli on ka uudistes nimetatud summa, mis pole mingi peaaegu 10000 eurot, vaid 6000 ringis.

Täna kuulsimegi, et prokuratuur hakkab seda juhtumit täie jõuga menetlema, Kerdilt saadikupuutumatust ära võtma ja mida kõike veel.

Kui oleks kirjanik, kirjutaks sketši:

Peaprokuröri kabinetis heliseb telefon. “Hei, kuule, sul on seal laual mingi Pentus -Rosimannuse keiss, onju?”

Peaprokurör: “Nojaa…”

“Sa vist tahtsid Rahvusvahelise Kriminaalkohtu kohtunikuks saada?”

Paberid liiguvad sahinal sahtlisse…..

Peaprokuröri laual heliseb mobla.

“Pagana peakontor jälle” ohkab prokurör.

“Kuule, see Liina Kersna keiss….me siin kontoris praegu arutame seda Rahvusvahelise Kriminaalkohtu kohtuniku ametliku kandidaadi nimetamist….”

Klõps, sulgub sahtel

Peaprokuröri taskus vibreerib hääletuks seatud telefon… peaprokurör võtab valveseisaku – ikkagi peaminister ise.

“Kuule, see Lehtme asi…meil ei oleks praeguses julgelekuolukorras seda vaja sellisel tasemel käsitleda… ja muide, su kandidatuur Rahvusvahelise Kriminaalkohtu kohtunikuks sai valitsuse toetuse….”

Paberid liiguvad sahtlisse.

Till till kõll – peaprokurör haarab mobla.

“Kuule, kaugel see Kingo asi sul on, praegu oleks just õige aeg täiskäik sisse lükata?

Ja sa ikka tahad seda Rahvusvahelise Kriminaalkohtu kohta, pole ümber mõelnud ega?”

“Ei-ei, loomulikult mitte!”

Helle-Moonika Helme