Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kas peaminister Kaja Kallas võib olla seotud kuriteo toimepanekuga?

-
25.08.2023
Kaja Kallas (seljaga) tolereerib rahvusvahelise sanktsiooni rikkumist veel septembrini.
© Scanpix

Leidmaks vastust püstitatud küsimusele, tuleb analüüsida kõiki faktilisi asjaolusid, mis hetkel on teada.

Ettevõte Metaprint on teinud alates Ukraina sõja puhkemisest Venemaal tegutsedes müügikäivet pea 30 miljonit eurot, ütles intervjuus ERR-ile Metaprindi tegevjuht ja Stark Logisticsi enamusosanik Martti Lemendik.

Täna ilmunud uues ERR-i artiklist saame teada, et peaminister Kaja Kallase abikaasale Arvo Hallikule osaliselt kuuluv Stark Logistics teenis 2022. aastal oma äripartneri Metaprint Venemaa vedudelt 1,1 miljonit eurot ning tänavuse aasta jooksul ligi 475 000 eurot. Kokku on ettevõte sõja ajal nendelt vedudelt saanud ligikaudu 1,5 miljonit eurot tulu, selgub Eesti Päevalehele avaldatud andmetest.

Seega, eeltoodu artiklite põhjal võib märkida, et hetkel puudub asjas vaidlus selle üle, kas need kaks ettevõtet on alates Ukraina sõja puhkemisest ajanud Venemaaga äri ning saanud sellest tulu.

Nüüd jõuame teise avalikkusele teadaoleva fakti juurde. Ilmselgelt puudub vaidlus ka selles osas, et Venemaale on kehtestatud kaubavedude osas rahvusvahelised sanktsioonid, millega on liitunud ka Eesti ning mille tähtsuses osas on Kaja Kallas olnud kõneisik number üks.

Edasi. Pärast seda, kui Venemaaga äri ajanud ettevõtete skandaal jõudis avalikkuse ette, on peaminister Kaja Kallas ajakirjanike küsimustele vastuseid andes ilmselgelt veiderdanud, et tema ei tea midagi. Märkides, et usaldab oma meest ning ei sekku tema äritegevusse. Samuti leiab ta, et ta ei ole moraalselt ega eetiliselt millegi vastu eksinud, sest tema teeb vaid peaministri tööd.

Kuigi see ei kõla tema suust eriti usutavana, mängime hetkeks tema mängu kaasa. Oletame, et Kaja Kallas tõesti, ei tea oma mehe tegevusest midagi ning tegeles vaid oma tööga. Mingil määral mõistetav, kuid olen raudsel seisukohal, et peaministri üheks kohustuseks jälgida, kas Eesti täidab endale võetud rahvusvahelisi kohustusi. Antud juhul sanktsioonide täitmist Venemaaga kaubavahetusel. Mida tegi aga peaminister Kaja Kallas? Ta on mitmel korral kaamerate ees teatanud, et äritegevus eelmärgitud ettevõtete poolt Venemaaga lõpetatakse septembris.

See väljaütlemine on aga rohkem, kui jahmatav. Miks mitte kohe, vaid alles septembris?

Sisuliselt tolereerib Kaja Kallas oma väljaütlemisega rahvusvaheliste sanktsioonide rikkumist avalikult. Peaministrina, kes peaks ajama näpuga järge rahvusvaheliste sanktsioonide täitmise osas, annab ta sisuliselt loa jätkata ebaseaduslikku tegevust. Seega puudub asjas ka vaidlus selle üle, et Kaja Kallas peaministrina tahtlikult rikub rahvusvahelisi sanktsioone.

Miks ma toon sisse mõiste ebaseaduslik tegevus? Asi selles, et Karistusseadustikus sätestatakse muuhulgas ära kuriteod rahu vastu, milles § 931 kirjeldab kuriteo koosseisu Rahvusvahelise sanktsiooni ja Vabariigi Valitsuse sanktsiooni rikkumise osas. Antud süüteo paragrahv on sisustatud järgmiselt. „Rahvusvahelist sanktsiooni rakendavas või Vabariigi Valitsuse sanktsiooni kehtestavas õigusaktis sätestatud kohustuse täitmata jätmise või keelu rikkumise eest – karistatakse rahalise karistuse või kuni viieaastase vangistusega.

Asjaolu, et peaminister annab avalikkusele välja selgelt väljendatud sõnumi, et rahvusvahelise sanktsiooni rikkumist jätkatakse septembrini, teeb temast vaieldamatult aga antud kuriteole vähemalt kaasaaitaja.

Nende faktide põhjal aga tõusetub muidugi aga küsimus, kas prokuratuur ja kaitsepolitsei jõuavad uurimise algatamise osas samale järeldusele, või leiavad nad jällegi et toimunu osas pole põhjust kriminaalmenetlust algatada?

 

Kalle Grünthal, Riigikogu liige (EKRE)