Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Demokraatia ja parlamentarismi lõpp? “Valitsejanna” saatis rahva esinduskogu pikalt

-
28.08.2023
Kaja Kallas ja Alar Karis
© UU

Peaminister Kaja Kallas pikendab oma isiklikku agooniat ja viib Eestit üha suuremasse kriisi, sest nüüd keeldus ta minemast ka homsele Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjoni ja korruptsioonivastase erikomisjoni ühisele istungile.

Ta keeldus minemast ka tänasele riigieelarve erikomisjoni istungile, presidendi kantselei rahastamise asjus.

Mõlemal puhul teatas Kallas, et tema ajakava ei võimalda osalemist ning need küsimused ei puutu asjasse.

Kallase pole päevakavas kell 10-11.15 midagi, pärast seda eelistab ta ebamugavatele küsimustele vastamise asemel minna Paldiski lõunasadama uue kai nurgakivi tseremooniale.

President Alar Karis on Kallase otsust juba kritiseerinud.

Arvestades seda, et Eesti on parlamentaarne riik, mis tähendab muu hulgas ka seda, et peaministri kinnitab ametisse presidendi soovitusel Riigikogu, on Kallase käitumine pretsedenditu. Ilmselt on see eitamine palgatud PR-firma soovitus, kuid see viib asjaosalised ainult sügavamale sohu.

Peaministri abikaasa osalusel Eesti-Venemaa kaubaveoga tegelenud Stark Logistics teatas varem samuti vastuseks Urmas Reinsalu ja Mart Helme kutsele tulla erikomisjoni ette aru andma, et ettevõte on kõik ära rääkinud, pole seadust rikkunud ning Riigikogu komisjonide istungitest osa ei võta.

„Meie roll selle teema avalikus keskustelus on ammendunud. Valeväiteid kummutame selleks Eestis ettenähtud õiguskaitse vahenditega,“ teatas ettevõte asudes vasturünnakule.

President Alar Karis ütles oma avalduses, et valitsuspoliitikute töö on ka vastata kerkinud küsimustele ja teha seda ka Riigikogu komisjoni ees, sõltumata sellest, kas komisjoni juhib opositsiooni või koalitsiooni esindaja, eriti siis, kui tuleb arutada raskeid ja ebameeldivaid küsimusi, nii nagu normaalses parlamentaarses riigis kohane ja vajalik.

„Eesti on parlamentaarne riik, mis eeldab meilt kõigilt respekti rahva poolt valitud esinduskogu vastu,“ ütles president.

Kaja Kallas on avalikkuse survele vastanud, et tema tagasi astuda ei kavatse.

Demokraatiat summutav ja parlamendile vilistav Kallas on saanud parlamendis hüüdnimeks “valitsejanna”, kes käitub meetodil “riik – see olen mina” ja keda “kriisid ei lase valitseda”.

Täna ütles ta Vikerraadios, et kui rahvaasemikud midagi teada tahavad, siis selleks on infotunnid ja ajakirjanike (ehk nagu ta nimetas “šaakalite”) jaoks valitsuse pressikonverentsid. Nii, et rahvas söögu heina.