Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Reformierakondlased takistasid erikomisjoni tööd

-
29.08.2023
Erikomisjonide ühisistung
© Riigikogu

Peaminister Kaja Kallase abikaasa äritegevuse seostele Venemaaga pühendatud Riigikogu kahe erikomisjoni ühisest istungist suurem osa kulus reformierakondlaste algatatud venitamisele, kus püüti vaielda sellise istungi pidamise õiguspärasuse üle.

Kaja Kallast ega Starks Logisticsi ja Metaprindi esindaja istungile ei ilmunud. Peaminister eelsitas minna Paldiskisse sadama nurgakivi paneku peole.

Komisjonide esimehed lubasid istungist eemale jäänud Kallasega kokku leppida talle sobiva aja uueks istungiks.

Riigieelarve kontrolli erikomisjoni ja korruptsioonivastase erikomisjoni ühisel erakorralisel istungil, mille päevakorras oli sõjaaegne äri Venemaaga, püüdsid nii reformierakondlane Erkki Keldo kui ka tema parteikaaslane Valdo Randpere takistada istungi alustamist, seades kahtluse alla, kas ühisistung on üldse õiguspärane.

Saadikud jõudsid istungi rakendamise ehk päevakorra kinnitamiseni alles tund ja 38 minutit pärast istungi algust, istung kestis kokku kaks tundi ja 28 minutit.

Pärast istungi rakendamist andis maksu- ja tolliameti tolliosakonna tolliformaalsuste valdkonnajuht Külli Kurvits ülevaate tolli tööst, sanktsioonidest kinnipidamise kontrollimisest ning avastatud rikkumistest.

Korruptsioonivastase erikomisjoni esimees Mart Helme ütles, et Kallase juhtumiga on komisjon jõudnud “vähkkasvaja avastamise juurde, kus on näha siirete laienemist”. Tema hinnangul on Kallas otseselt seotud äritegevusega Venemaal, kui andis oma abikaasa ettevõttele selleks laenu, lisaks küsis ta, kust pärineb Kallase antud 350 000 eurot, mis oli esimese laenu summa. “Me pole tuvastanud, kust need säästud pärinevad – ta peab näitama, et tegemist pole kõrvalt teenitud mittedeklareeritud rahaga,” ütles Helme.

Helme leidis, et toimuv on Reformierakonna obstruktsioon ning rõhutas, et tema juhitud korruptsioonivastase erikomisjoni ette oleks Kallas pidanud igal juhul tulema. “Ütlen, et me alles hakkame nende teemadega tegelema,” lubas Helme.

 

Allikas: ERR