Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

VIDEO I Martin Helme m-valimistest: valimised muutuvad veel vähem läbipaistvaks, seda ei tohi mingil juhul lubada

-
29.08.2023
Laadime sisu...

Kuigi kohus on andnud selge soovituse e-valimised turvalisemaks muuta, läheb valitsus veel edasi ning lubab juba järgmisel aastal valimisi ka nutiseadmetest.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esimees Martin Helme on sellele kategoorilisele vastu, pigem tuleks kaotada e-valimised, mille usaldusväärsust ei saa kuidagi kontrollida. Ja nüüd tahetakse lisada veel nutiseadmetega valimise võimalus. “Hämmastav, millise nahaalsusega tänane valitsus tahab valimisi muuta veelgi vähem turvaliseks,” kommenteeris Helme.

Ehkki nutiseadmega hääletamisel peab toetuma välismaalt juhitud Google’i ja Apple’i rakendusepoodidele, usub valitsus, et riske annab piisavalt maandada ning tuleval aastal võib lubada m-valimisi.

Ettevõtlusminister Tiit Riisalo (Eesti 200) rääkis ERR-ile, et valimised peaks olema võimalikud seal, kus inimesed oma digielu elavad, turvalisus ja seega ka võimalus valimispettusteks jätab teda aga külmaks.

Läinud neljapäeval andis valitsus rohelise tule plaanile lubada m-hääletust juba järgmise aasta europarlamendi valimistel.

“Riigi Infosüsteemi Amet ja AS Cybernetica on valmistanud ette m-valimiste rakendamise prototüübi,” rääkis Riisalo. “Selle prototüübiga on testitud nii hääle andmist, edastamist kui ka vastuvõtmist ja see töötab nii Androidi kui Apple’i nutitelefonis.”

Riisalo sõnul leppis valitsus kokku ka selles, et m-hääletamise tarbeks mõeldud seadusemuudatus liidetakse e-valimiste korda täpsustava eelnõuga, mis juba mõnda aega ministeeriumite vahel ringleb.

Riigi valimisteenistuse juht Arne Koitmäe märkis samas, et enne asjaga edasi liikumist tuleb maandada mitmed riskid, needsamad, mis on nutiseadmes valimist juba aastaid pidurdanud.

Kõige enam on räägitud küsimusest, kes omab kontrolli valimisrakenduse üle.

Kolmas küsimus, mis m-valimistest rääkides alati pinnale kerkib, on see, kuidas skaneerib nutiseadmes hääletanud inimene QR-koodi, mis kuvatakse antud hääle kontrollimiseks.