Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Reformierakonna maailmas on välja kujunemas ebademokraatlik, totalitaristlik ja kõikevabandav juhikultus

-
30.08.2023
Valgevene isevalitseja Lukašenko pildi asemel võiks olla Kaja Kallase foto ja miski poleks valesti.
© Scanpix

Viimane Norstati uuring näitab, et kui kõigis teistes erakondade toetajates on arvestatav veendumus, et peaminister Kaja Kallas peaks tagasi astuma, siis Reformierakonna valijad hääletaks ka pimesi valgeveneliku “naisbatuška” poolt.

Tartu Ülikooli teadur Martin Mölder arvab, et skandaali mõju erakonna toetusele, vähemalt esialgu, pehmendavad Reformierakonna toetajate hoiakud selle skandaali ja Kaja Kallase vastutuse osas. Nii on Norstati ja Ühiskonnauuringute instituudi värskest küsitlusest näha, et Reformierakonna toetajad on praegu ainsad, kes ei oota, et peaminister tagasi astuks.

“Opositsioonierakondade toetajate hulgas on soov tagasiastumiseks arusaadavalt ülekaalukas, kuid ka Eesti 200 ja sotsiaaldemokraatide toetajate seas on tagasi astumist soovivate hulk suur. Tundub, et Reformierakonna valijad ei toeta peaministri tagasi astumist, kuna nende jaoks ei ole peaministri abikaasa Venemaa äri ja peaministri enda tegevus seotud,” ütles Mölder.

Mainitud küsitlus näitab ka seda, et Reformierakonna valijad, nagu ka kõik teised valijad, arvavad ülekaalukalt, et Venemaaga seotud äritegevus on hetkel ebamoraalne. “Samas on aga Reformierakonna toetajad ainsad, kes märkimisväärsel määral usuvad, et Kaja Kallas ei olnud teadlik oma abikaasa Venemaaga seotud äritegevusest ning ainsana on nad pigem ka seisukohal, et Kaja Kallas ei peaks avalikustama, miks ta oma abikaasa ettevõttele laenu andis,” ütles Mölder.

Tema sõnul tundub, et Reformierakonna toetajate usk oma erakonna juhti on väga tugev ning ollakse seisukohal, et tema abikaasa ebamoraalne tegevus ettevõtjana ei ole seotud tema peaministriametiga, et nende kahe vahel ei ole ebakõla. “Selle skandaali praegust dünaamikat ja meedia üldist positsiooni arvestades ei ole usutav, et peaministri erakonna reiting sellest skandaalist puutumata jääb ning tõenäoliselt näeme juba järgmise nädala toetusnumbrites selle peegeldust,” lisas Mölder.

Erakonna juhi peaminister Kaja Kallase abikaasa Venemaa äri taustal on Mölderi sõnul vägagi üllatav, et erakonnal tervikuna on õnnestunud oma positsiooni hoida. “Siiski on selgelt näha, et pärast skandaali puhkemist oli Reformierakonna toetus vastajate hulgas märkimisväärselt madalam kui enne seda,” ütles Mölder.

“Kui eelmiste nädalate iganädalane valim sarnaselt pooleks jagada, ei ole märgata, et Reformierakonna toetus oleks valimi teises pooles olnud oluliselt madalam kui esimeses pooles. See annab alust oletada, et sellel skandaalil siiski on mõju erakonna toetusele tervikuna, kuid üldistesse küsitlustulemustesse see sel nädalal veel ei jõudnud,” ütles Mölder.

Viimastel andmetel on liidrikohal endiselt Reformierakonda 24,9 protsendiga ning järgnevad Eesti Konservatiivne Rahvaerakond 23,6 protsendiga ja Keskerakond 17,9 protsendiga. Sarnane tulemus oli ka nädal tagasi, kui Kaja Kallase ümber kriisi veel ei paistnud.

Tundub, et Reformierakond toob vastutamatuse kõrval poliitikasse veel ühe äraspidise kombe: peaministri elukaaslane võib olla kasvõi kurjategija, teda ennast see “ei puuduta”. Ehk “kristallpuhta” riigijuhi kõrval võib olla ka jõledaim patustaja. (BNS-UU)