Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

MEEDIAKRIITIKLA: ERR-i uus maja oleks kääbuse pidu katku ajal. Postimees jätkab Kallase lisaraha eest eesti keele kallal vingumist. EPL õngitseb

-
30.08.2023
Delfi uus KKalamees

Paistab, et Eesti Vabariigi valitsuse jaoks pole praegu tähtsamat probleemi, kui Tallinna niigi ülekoormatud südamesse uue ERR-i maja ehitamine. On selline tunne, et kui jälle raha ei anta, siis olemasolevast ERR-i kolossaalsest hoonete kompleksist, mis asub lausa kolme tänava peal, ei tule enam Anna Pihli ülimalt olulisi saateid „Sinu uus sugulane“ ja me ei saa teada, kes on Astrid Kanneli lellepoeg.

Võrreldes sellise kohutava perspektiiviga kahvatub peaministri verine pereäri Venemaaga, Ukraina sõda, võimukriis ja elukallidus Eestis, põlev vene lennuväli Eesti külje all jne.

Valitsusel tuleks leida võimalus vallandada täitumatutest väljapressijatest koosnev ERR-i juhatus ja leida sinna ausa avaliku konkurssi teel korralikud inimesed, mitte kaasates valiku tegemisse kommuniste. Muidu nad jäävadki uudistes tähtsate sündmuste kajastamise asemel oma lobitööd tegema ja Allikmaad Veidemanniga näitama.

+ + + + + + +

Kaja Kallase poolt valitsusele lojaalsetele venekeelsetele väljaannetele eraldatud lisamiljonite eest jätkub vilgas tegevus. Delfis nuumatakse Tšeljabisnkist sissesõitnute kâhâli, eesti keele, kultuuri ja rahvuse eest kindlalt seisvas Postimehes jätkub pidev virisemine eesti keele ja eestluse kallal, alles paar päeva tagasi nõuti rus.postimehes LGBT-lippe kõigi Eesti kirikute kohale ja geiaktivistidest instruktoreid eesti koolidesse.

Täna aga avaldas vene Postimees korraga kaks venekeelsete elanike rahulolematust väljendavat suurt „uuriva ajakirjanduse“ lugu.

Ühes neist õiendatakse jälle eestlastest meedikute kallal, süüdistades neid selles, et nad loovad oma eesti keelega „keelelist barjääri“. Jälle pidi eesti medasutus vabandama solvunud venekeelsete ees ja noomima oma kahtlustavate skandaalsete patsientide poolt niigi kurnatud töötajaid. Kusjuures lõpuks määratakse süüdlasteks kaitsetud medõed.

Loo pealkirjaks „Naispatsienti riivasid medõe ebaviisakad sõnad. Kliinik: me vabandame selle eest, et tekkis keeleline barjäär“.

Medasutust ma siin ei maini, ei aita sellega suurvene šoviniste. Aga miks peavad eestlased vabandama mingi keelebarjääri pärast, kui Eesti on 32 aastat vaba, riigikeeleks on eesti keel, aega oli küll ja küll, koolidki lähevad lõpuks eesti keele peale üle. Ärge ülbitsege kogu aeg eesti arstide kallal, ja kui ei meeldi – sõitke vastuvõtule Venemaale ja üritage seal õiendada teemal, et teiega ei räägitud muus keeles, kui ainult vene.

Kas vene Postimees ikka veel arvab, et okupatsioon Eestis ei ole lõppenud? Ja venestajast reformierakond maksab sellise suhtumise säilimise eest miljoneid.

Teine tänane rus.postimehe rahvuspingeid õhutav lugu on „Me oleme teise sordi inimesed?“: Jõhvi pensionärid jäid tähelepanust ilma“.

Leht kirjutab: „Rus.postimehe toimetus sai korraga mitu kaebust Jõhvi pensionäridelt, kes arvavad, et nad on rahvuspõhise diskriminatsiooni ohvrid.“ Ajakirjanikud hakkasidki uurima, „kas linnavalitsuse jaoks on vahet eestikeelsete ja venekeelsete pensionäride vahel“.

Jõhvi pensionäride päevakeskus töötab 2013. aastast, seal on ürituste ruum, köök, dušiga saun, pesula. Püsikundedeks on inimesed vanuses 65-90 aastat, kes külastavad keskuse eestikeelset ja venekeelset gruppi.

„Kuid, nagu arvavad venekeelse grupi liikmed, kaks aastat tagasi muutusid rahvustevahelised suhted linnavalitsuse süül“, väidab Postimees.

Huvitav: kõik Eesti lapsed saab küll panna õppima koos eesti keeles, aga siin terve elu elanud inimesed vajavad eraldi venekeelset gruppi. Ja saavad selle, vaatamata sellele, et kõik peaksid ju eesti keelt oskama.

Hea küll, saite oma eraldi vene grupi. Kui eestlased käivad eraldi põliselanikele eraldatud emakeelelises reservatsioonis, mis rahvussuhted teil seal saavad teravneda? Kui on eraldi grupid? Ja palju teil seal eestlasi ikka alles on?

Aga meie võimud on niivõrd agaralt harjutanud kohalikke venekeelseid kogu aeg kaebama ja kituma, et nendele liiga tehakse, et sel taustal on kõik jutud integratsioonist lihtsalt ametkondlik käsikiimlus ja raha väljapressimine. Ja Kaja Kallaselt suuri summasid saanud vene Postimees, mille kohalikud autorid muide kurdavad, et nendele ei taheta honorare maksta (kellele siis eesti maksumaksjate raha läheb?), toetab pidevalt seda vingumist ja vimma.

+ + + + + + +

Kallasetruul Delfil on probleem: keegi ei taha enam kirjutada Kaja Kallast toetavaid lugusid. ERR lahendas olukorra osavalt: Juhan Smuuli nimelises kirjanike majas leidub ikka selliseid kolmanda liiga kirjanikke, nagu Berk Vaher, kes sinna just truualamlikku rumalust kirjutas. Rumalad kaitsjad osutavad aga kaitsealusele alati karuteene.

Delfi aga avaldas hoopis omapärase autori loo „LUGEJA KIRJUTAB / Eesti riigi mainet kahjustab meedia, mitte Kaja Kallas ise“, mis on muidugi anekdoot puhtal kujul.

Vaadake, Putin ka arvab, et Venemaa mainet kahjustab mitte tema ise oma terrorisõjaga, vaid vaba meedia. Karistati isegi neid, kes kasutasid sõna „sõda“ hüübriidmõiste „sõjaline erioperatsioon“ asemel. Siis pandi pooled väljaanded kinni ja paljud tõrksad ajakirjanikud vangi. Meil varsti ka tuleb „vaenukõne“ seadus.

„Kas meedial on õigus paika panna vastutuse piir või peaks see siiski olema juriidiliselt või protseduurireeglitega määratletud?“ küsib loo autor Mati Banhard.

Just! Nii see õndsal okupatsiooniajal oligi: meedial sellist õigust ei olnud, Rahva Hääle asetoimetajast kommunist Siim Kallas peaks seda ju mäletama. Kõik piirid tõmmati EKP KK-s, kus omakorda saadi instruktsioone NLKP KK-st. Nii et pool sajandit tantsisime KK-de pilli järgi, tantsime praegugi KK järgi. Hea rahulik aeg see nõukogude periood mõne jaoks oli – eks ju, Banhard? Ja Lennart Merigi käis Kaug-Idas gorbuušat püüdmas.

„Mind kui tavakodanikku vihastab, kuidas meedia on suutnud taas hoo sisse lükata peaministri ametist lahtikangutamise kampaaniale. Valdavas enamuses antakse sõna ja küsitakse arvamust tegelastelt, kelle eesmärk on, nagu üks nendest juba suve alguses avalikult Eesti televisioonis väljendas, „Kaja Kallas ametist lahti kangutada“, kurdab uus EPL-i kolumnist.

Vahetagem sõnad „peaminister“ ja „KK“ sõna „EKRE“ vastu, ja saate täpse pildi, kuidas juba aastaid iga jumala päev, nagu öeldi Schwarzeneggeri osalusega „Predatori“ filmis, „iga kärnase türaga koer“ pidas oma kohuseks konservatiive ja Helmeid maha teha. Ja teistele sõna ei antudki. Ja siis ei läinud see Banhard tavakodanikuna vihaseks, püüdis vist sügava rahuldustundega teine Pärnu kandis kiiski.

„Kurvaks teeb see, et neutraalseks ei ole suutnud jääda ka ERR ja Eesti Päevaleht,“ jätkab Banhard.

Millal vasakule kaldu ERR ja EPL ennem neutraalsed on olnud?

„Mina ja ka enamik Eesti kodanikke on andnud oma hääle Kaja Kallasele kui peaministrile ja ta on vaatamata kõigele siiski hästi hakkama saanud. Kahju Eesti mainele on tekitanud meedia, mis on sõna andnud põhiliselt halvustavatele ja ründavatele kommenteerijatele, kes oma väljaütlemistes kalduvad isegi fakte moonutama,“ kurdab Delfi uus staarkolumnist.

„Enamik Eesti kodanikke“ ei ole andnud oma häält ei Kaja Kallasele ega tervele reformierakonnale mitte. Eestis pole BLM-i aritmeetika veel seadustatud. Aga sellise peaministriga see kaua aega ei võta.

Inforegistri andmete kohaselt on keegi Mati Banhard „Eesti õngitsejate liidu MTÜ“ juhatuse liige. Äkki nimekaim.

Õngitsemine on aja märk.

Ivan Makarov

На подмогу Украине приплыл Бэтмен!