Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Ei selgunud, kas kapo hoiatas Kallast Vene ärisuuna teemal

-
05.09.2023
Kaja Kallas korruptsioonivastases erikomisjonis
© Riigikogu

Riigikogu julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjoni (ehk kapo-komisjoni) liikmed ei saanud tänasel istungil käinud kaitsepolitseiameti peadirektorilt Margo Pallosonilt selgeid vastuseid selle kohta, kas kapo hoiatas peaminister Kaja Kallast tema abikaasa ettevõttega seotud äritegevusest Venemaa suunal.

“Peamine küsimus, mis on kogu sellest skandaalist tekkinud, on see, et kas ja kui palju oli Kaja Kallas teadlik sellel hetkel, kui ta seda laenu väljastas oma abikaasa ettevõttele, et sellel ettevõttel on olemas väga selge osalus ühes logistikaettevõttes, kellel on ärisuund Venemaa suunal. Sõltumata sellest, kui väike see ärisuund on või kui suur see ärisuund on, see on olemas. Ja sellele küsimusele, kas ta oli sellest teadlik või mitte, me tegelikult täna komisjonis lõplikku vastust ei saanud,” ütles komisjoni liige Tõnis Mölder ERR-ile.

Järelevalve erikomisjoni liige Aivar Kokk ütles ERR-ile, et mitu küsimust jäi vastuseta ja seetõttu koguneb komisjon Margo Pallosoni kuulama taas 18. septembril. Koka sõnul tekitas küsimusi reglement, mille järgi kapo uurimist saab läbi viia.

Julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjoni esimees Jürgen Ligi kirjutas sotsiaalmeedias, et peaminister on olnud julgeolekuriskides teadliku käitumisega ega jäta ta käitumine ruumi santaažile

Veel üks komisjoni liige Raimond Kaljulaid ütles, et komisjonis tõdes kaitsepolitsei peadirektor, et kapo hinnangul ei ole peaminister olnud mõjutatav.

Kaitsepolitseiameti peadirektor Margo Palloson lahkus riigikogust ajakirjanike küsimustele sisuliselt vastamata.

Varem on kapo teatanud, et juriidiliselt on kõik korrektne (JOKK) ja moraalseid hinnanguid nad ei anna.

Kaitsepolitsei esindaja kavatseb komisjoni ette kutsuda ka Riigikogu korruptsioonivastase erikomisjoni esimees Mart Helme.

Korruptsioonivastane erikomisjon sai Kaja Kallaselt küll tema antu laenulepingud oma abikaasa ettevõttele, kuid siiani pole dokumente selle kohta, kuhu see raha liikus ja kas see on tagasi makstud.

 

Allikas: ERR