Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Riigikeel on siinsetele venelastele null, nad lihtsalt kehtestavad ennast“ v russkom“

-
09.09.2023
© UU

Reede keskpäev Viljandi bussijaamas. Töömehe riietes mees astub kassa juurde ja uurib vene keeles midagi bussiliikluse kohta, teenindaja annab puises idanaabri keeles talle infot. Kõik oleks justkui normis. Aga ei ole.

Meie riigikeel on eesti keel ja Viljandi on suhteliselt eestikeelne paik. Veel. Aga venelane tuleb ja kehtestab ennast oma keeles ning eestlane kuuletub. Riigikeel ei loe midagi.

Teenindajast saab aru – alles kirjutas üks suurtest lehtedest, kuidas Tallinnas keeldus üks neist vene keeles kõnelejaid teenindamast ja ta vallandati kohe.

Ettevõtjad on Eesti justkui reetnud. Ise eestlased, kodus räägivad eesti keelt, lapsed käivad eesti koolis, aga neile kuuluvates kauplustes teenindavad umbkeelsed ja ehitusplatsidel kõlab ainult vene keel. Töökäsi on vaja ning ukrainlane ja usbekk käivad küll.

Ega ettevõtjat saagi süüdistada. Eelmisel nädalal avaldati uuringu tulemused, mille järgi enamus noori tööturule astujaid hindab ülekõige sellist töökohta, kus nad saavad ise oma tööaega reguleerida. Poes, ehitusel, isegi mitte kontoris nii ei saa.

Aga eesti keel taandub igalt poolt või siis tõrjutakse. On täiesti nähtav, et suured kaubandusketid võtavad umbkeelseid tööle ega hooli, kas nad oskavad eesti keelt või mitte – ju siis leitakse, et küll ära pursivad, segamini vene ja eesti keeles, klient ja teenindaja.

Keeleamet näib tuulikutega võitlemisest väsinud olevat, sest lõpuks nagunii keegi neid ei kuula. Ning vasakpoolses valitsuses, kus haridusministriks on Gretškina-Kallas, ainult mängitakse eesti keele kaitsmist. Olgu mistahes eelnõu või määrus, kõik on asendustegevus, et ennast eestluse kaitsjana näidata, tegelikult on kõigil „poohui“, nad teavad, et eesti keelega on lõpp.

Eesti keele positsiooni saab taastada veel ainult jõulise tegevusega ehk sellega, et ilma eesti keele oskuseta ei saa kuskilt läbi, selleta pole kellelgi tulevikku ja see tuleb selgeks saada. Praegu aga on olukord, kus kõik võõrad saavad ilma riigikeeleta edukalt hakkama, sest vasakvalitsus ei hukuta eesti keelt mitte ainult endi mugavuse pärast, vaid see on neil lausa plaan.

Praegu läheb umbkeelne venelane lihtsalt vene keelega igalt poolt läbi nagu tank T-34, ja seda eesti rahvusriigis.

Uued Uudised