Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Riigikogu esimees rikkus põhiseadust, kui ei pannud EKRE arupärimisi päevakorda (lisatud video)

-
12.09.2023
Laadime sisu...

Riigikogu esimees Lauri Hussar (Eesti 200) ei nõustunud panema riigikogu tänasel sügisese istungjärgu avaistungil päevakorda 17 tähtaja ületanud arupärimist, mille EKRE oli esitanud ning mis ootavad vastust. Sellega rikub Hussar põhiseadust.

Istungjärgu avamisele järgnes päevakorra kinnitamine ning peaminister Kaja Kallas pidanuks vastama riigikogu liikmete arupärimistele. EKRE esimees Martin Helme ütles, et nende fraktsioon ootab vastamist 17 arupärimisele, millele vastamise tähtaeg saab täis sel nädalal.

Riigikogu spiiker aga otsustas arupärimisi mitte päevakorda lisada.

Hussar selgitas, et riigikogu juhatus on selle tänase päevakorra puhul lähtunud põhimõttest, et kõigepealt on sinna üle kantud kõik eelnõud kevadistungjärgust, lisaks on võetud järjekorras ette kuus arupärimist, mida riigikogu hakkab täna käsitlema. “Lisaks on meil veel üks ametisse nimetamine, mis on meil neljapäevases päevakorras. Peale selle on veel kevadisest istungjärgust üle tulnud ka kaks valitsuse eelnõu.”

Helme märkis, et riigikogu kodu‑ ja töökorra seaduse ütleb, et arupärimisele tuleb vastata riigikogu istungil 20 istungipäeva jooksul arvestades arupärimise adressaadile edastamisest. See on kirjas ka põhiseaduses.