Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Võimukoalitsioon mängib reeturlikku mängu, välistades sellega mistahes kompromissid

-
14.09.2023
Riigikogu saalis ei saagi mingeid kompromisse koalitsiooni ja opositsiooni vahel sündida, sest võimulolijad kasutavad oma tahtmiste läbisurumiseks teerullitaktikat.
© UU

Riigikogu esimees Lauri Hussar ja mitmed teised võimukoalitsiooni poliitikud räägivad oma soovist lahendada Riigikogus tekkinud ummikseis, kuid nende puhul on tegu Juudase suudlusega. Seda tõestas kolmapäevane tööpäev parlamendis.

Võimukoalitsioon ei tee mitte midagi selleks, et tulla opositsioonile kasvõi poolele teele vastu. Kesknädalal loobiti opositsioonierakondade eelnõusid külma kõhuga prügikasti, mida näitavad ka BNS-i uudised. Seejuures aga on eelnõud asjalikud. Vastastikku usaldust sellise kirvetöö puhul tekkida ei saa.

BNS: Riigikogu lükkas kolmapäeval esimesel lugemisel tagasi Keskerakonna fraktsiooni algatatud eelnõu, millega sooviti kehtestada lesepension, et toetada üksikute pensionäride toimetulekut.

Riigikogu lükkas kolmapäeval tagasi Keskerakonna fraktsiooni algatatud eelnõu, millega sooviti taastada enne 1. juulit kehtinud haigushüvitiste maksmise kord, kus haigushüvitist maksti alates teisest haiguspäevast.

Riigikogus langes kolmapäeval esimesel lugemisel menetlusest välja Keskerakonna fraktsiooni algatatud eelnõu, mis nägi ette tõsta neljal järgneval aastal pensione lisaks indekseerimisele erakorraliselt 50 euro võrra.

Kolmapäeval langes riigikogu menetlusest välja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) algatatud eelnõu, mille järgi oleks võetud Vene kodanikelt kohaliku omavalitsuse volikogu valimistel hääleõigus.

Riigikogus kukkus kolmapäeval läbi Isamaa plaan seada kohalike omavalitsuste valimistel kandideerijatele konkreetne eesti keele oskuse nõue.

Samas aga teatab BNS: Riigikogu lõpetas kolmapäevasel istungil kolme seaduse eelnõu esimese lugemise. Esimese lugemise läbis valitsuse algatatud käibemaksuseaduse ja maksukorralduse seaduse muutmise seaduse eelnõu, millega tehtavate muudatuste eesmärk on tõhustada käibemaksupettuste vastast võitlust piiriüleses e-kaubanduses.

Esimese lugemise läbis ka valitsuse algatatud tubakaseaduse muutmise seaduse eelnõu, mille kohaselt ei tohi ELi direktiivist lähtuvalt enam müüa erinevate maitsete ja lõhnadega kuumutatud tubakatooteid.

Ja väike ime: Samuti läbis riigikogus esimese lugemise Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni algatatud keeleseaduse muutmise seaduse eelnõu, mis suurendab keeleseaduse rikkumisega seotud trahvimääri ning täiendab seadust uute mõjutusvahenditega, et parandada füüsiliste ja juriidiliste isikute keeleseaduse täitmist.

Ime see siiski pole, sest seaduseks ei lase koalitsioon sel eelnõul nagunii saada.

Nii toimubki Riigikogus opositsiooni eelnõude massiline tagasilükkamine – ja Hussar räägib seejuures mingist kompromissist.

Uued Uudised