Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Minister Tsahkna “poliitiline avaldus” oli peamiselt tühi mulin, kuid midagi sellest siiski välja koorus

-
14.09.2023
Margus Tsahkna kõnepuldis.
© UU

Kui välisminister Margus Tsahkna oli neljapäeval Riigikogu ees natuke aega oma “poliitilist avaldust” ette lugenud, esitasid paljud küsimuse: kas sellise õõnsa, mittemidagiütleva, loosungliku ja sisutu jutu pärast pidi tõesti ennast kabinetist välja ajama? Rohkem “iva” leidus välisministri vastustes hilisematele küsimustele.

Nagu märkis EKRE saadik Anti Poolamets, oli sellise avaldusega väljatulek üldse piinlik, sest jutuks oli suuresti Ukraina sõda ja valitsusel on sellega seoses suur taak Kaja Kallase abikaasa Vene-äri näol, kuid ka Tsahkna enda järjekordne erakond Eesti 200 oma Johanna-Maria Lehtme skandaaliga ei mahu just eriti hästi Ukraina tõeliste sõprade sekka. Minister tõrjus sellist arvamust kui sisepoliitilise võitluse näidet, kuid varsti pidi arvukate lisaküsimuste peale ka Kaja Kallase skandaali kohta vastama.

Kogu hilisemast arutelust paistis välja see, et Tsahkna ühest küljest kaitses valitsust, samas aga tunnistas stiilis, et see ei ole nende, vaid Reformierakonna piinlik skandaal (Rene Kokale): “See on üks paha lugu, see on üks väga ebamugav lugu. Saate aru? See on kõigile väga ebamugav, halb lugu, ja sellepärast just nimelt, et see puudutab seda moraalset põhimõtet. Venemaaga äri ajamine on halb. Venemaa sõjamasina toetamine läbi kaubanduse, majandustegevuse on halb, moraalselt vale.”

Sama kordas ta Kert Kingole vastates: “Ja mina ei süüdista teid, te teete oma tööd. Mulle ei meeldi see lugu lihtsalt, mulle ei meeldi see Kaja Kallase abikaasa lugu üldse mitte, see on väga ebamugav kõigile. Valdo Randperele samamoodi. Kõigile on. Kõigil on ebamugav, väga halb on. Aga mis teha?”

Retooriliselt võib küsida, et kui kõigil on halb, siis miks peaminister tagasi ei astu, peale tema enda teeks see ju kõigil olemise paremaks?

Päris lõpuks tuli välja ka jutu eesmärk: “Ja kõige lõpuks, nagu välispoliitika teemades üldse, kutsun teid toetama neid eelnõusid”.  Ehk siis otsib koalitsioon tuge oma tahtmistele, sõites samas opositsioonist teerulliga üle, mida näitas kolmapäevane istung, kus nende eelnõud prügikasti pilluti.

Uued Uudised