Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Mis roll on Eesti sündmustes Vene eriteenistustel?

-
17.09.2023
Nad jälgivad. Ja neil on omad siin, Eestis.
© Scanpix

Olgu jutuks ukrainlaste saabumine üle idapiiri või Kaja Kallase abikaasa Vene-ärid, kõik üritavad hoolega vältida teemat, et mis roll on selles Vene FSB-l.

KGB järeltulijat ei maksa vähimalgi määral alahinnata – kindlasti on see tunginud Lääne ühiskonna igasse soppi, nagu omal ajal KGB, kelle oli agente päris kõrgetes struktuurides. Tänane FSB võib olla üsna võimekas ja samas on ta ülijõhker, korraldades oma dissidentide hukkamist otse lääneriikide pealinnades.

Vene ühiskond on totalitaristlik ja päris kindlasti FSB range kontrolli all. Siit hakkavadki tulema küsimused – kuidas paljud asjad juhtuvad just nii, nagu need juhtuvad?

Näiteks ukrainlaste saabumine läbi Venemaa Eestisse. Meie meedias on jäetud mulje, nagu oleks see tavapärane asi, ukrainlased reisivad läbi Venemaa ja sisenevad Euroopa Liitu. Aga stopp!

Selline asi ei saa kuidagi toimuda FSB teadmata, vastupidi, nad ilmselt kontrollivad kogu seda protsessi, ja kui nad lubavad ukrainlaste transiiti läbi Venemaa Läände, siis on see neile kasulik. Ilmselt on esmane kasu oma agentuuri sokutamine nn lähivälismaale. Eestil ei maksa teha illusioone, et meie PPA sõelub agendid välja – see mäng käib nii kõrgelt, et nood tegelased libisevad läbi. Venemaal võltsitud Ukraina pass on ilmselt sama ilus kui ehtne.

See, et Kaja Kallase valitsus lubas ukrainlaste sisserännet üle idapiiri, ei ole julgeolekuoht mitte ainult Eestile, vaid kogu NATO-le ja EL-ile. Valgevene hübriidsõda Poola, Läti ja Leedu vastu näitab, kuidas Läänele ebameeldivuste tekitamiseks tuuaks migrandid otse Bagdadist piirile.

Järgmine suur probleem on Kaja Kallase abikaasa ja üldse Eesti ettevõtete Vene-äri. Kahtlemata on see sanktsioonides vaevleva Venemaa eriteenistuste kõrge tähelepanu all. Kahtlemata märgatakse seal, mis ettevõtted ja isikud sellist meile kahtlast, kuid neile sobivat äri ajavad. FSB ilmselt filtreerib pidevalt, millised Lääne ettevõtted julgevad sanktsioonipoliitikat rikkuda, millistel on huvi Venemaal äri jätkata, millistest kohtadest saab sanktsioonipoliitikat mõjutada, kust on lihtsamad läbipääsud ja nii edasi. Kreml oleks lihtsalt rumal, kui ta seda ei teeks.

Seega võib eeldada, et Kaja Kallase pereäri oli Ljubljankal hästi teada ja sel lasti toimuda, seega ei päde kapo arvamus, et peaministri ärid pole julgeolekuoht. Sel perel ja üldse Reformierakonnal on teisigi luukeresid kapis, sest kindlasti jälgis Vene luure VEB Fondi lugu ja päris kindlasti skandaalset Vene rahade liigutamist Skandinaavia pankade poolt läbi nende Eesti filiaalide – kindlasti on FSB-l mahukad kaustad sellest, mis tollal toimus ning teada on isikud, keda saaks kuidagi mõjutada. Reformierakond on ju kole verine igaühe peale, kes üritab rahapesuskandaalis veidigi selgust tuua.

Seega võib eeldada, et FSB on kursis kõigega ja mõjutab kaude või otse väga paljusid protsesse nii Eestis kui kogu läänesuunal. Ja ikka jääb silma see, kui kindlalt käib Reformierakonna valitsedes Vene-suunaline tegevus salaja edasi. See, et praegu mingit piiri sulgemist mängitakse, on lihtsalt katse päästa kapitaalsel sissekukkumisel veidigi oma mainet.

Uued Uudised