Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Martin Helme: piinlik jamps, reformierakondlased ise on viskunud võitlusse eelarvekärbete vastu

-
18.09.2023
Martin Helme

Reformierakondlased on viskunud võitlusse eelarvekärbete vastu! Just-just seesama riigieetik Margit Sutrop, kes suurperede toetuse vastu võitles viimse veretilgani ja esimesel võimalusel peale valimisi suurperedelt raha ära võttis, seletades, et lastega pered on meil niigi üle kullatud ja riigieelarve tasakaal on tähtsam kui iibe toetamine, karjatab nüüd ahastuses hüüdlauseid, millest iga viimane sobiks lastetoetuste ära võtmise vastaseks argumendiks.

“Mõistan, et meie riigi rahanduse olukord on katastroofiline, aga hariduse ja teaduse rahastuse kallale minek lõikab meil jalad alt. Kõrgharidus paneb aluse eesti keele, kultuuri ja riigi püsimisele. Kärpimine maksab valusalt kätte,” kirjutab ta.

Ei, tegelikult, kui lapsi ei sünni, pole seal kõrgkoolis varsti enam eesti tudengeid ega ole ka keele ja kultuuri kandjaid. Või kuidas, riigieetik? Need jalad lõigati juba teie poolt alt ära masendavate solvangute saatel eesti emade ja perede suunas.

Veel: “Lisaks on see antud lubaduste murdmine ja moraalselt taunitav. Lubaduste mittepidamine hävitab viimasegi usalduse poliitikute vastu.”

Ära sa märgi! Rektoritele antud lubaduse murdmine on ebamoraalne aga noortele peredele antud lubaduse murdmine oli “toetuste korda tegemine.” Piinlik jamps nii-öelda haritud inimese suust!

Veelgi piinlikumat jampsi ajab veel üks reformierakondlane Mario Kadastik. Mälu värskendamiseks – tema oli see ettevõtlik ja nutikas reformar, kes edutati riigikogusse selle eest, et aitas Liina Kersnal testihankega seitse miljonit eurot maksuraha hakkama panna. Nagu erakonna juht ees, nii väiksemad kabajantsikud järel, oskab ka tema süüdimatult valetada.

Nimelt halab ta ühiskondlikku leppe rikkumise pärast ja jõuab ikka selleni, et EKRE on halb: “Seda šokeeritum olin, kui kuulsin, et Vihulas oli reaalselt laual kõrghariduse lisaraha vähendamine 15 protsendilt kümnele ning veelgi hullem ülisuure ühiskondliku kokkuleppena sõlmitud teadusleppe ühe protsendi avamine ja langetamine 0.9 protsendi peale. (—) Selle saavutamiseks korraldasin ma isegi teadusmatused, kui EKREIKE seda lepet esmalt ellu ei viinud.”

Nojah, mäletame küll seda piinliku janti. Aga fakt on see, et EKRE ei liitunud 2018 “ülisuure ühiskondliku” lubadusega tõsta teadusrahastus ühe protsendi peale SKTst. Ja irooniline fakt on seegi, et oma teadusmatust korraldasid sotsid ning oravad ajal, kui see eesmärk ikkagi saavutati.

Kõik eelarved, mille mina tegin, täitsid seda eesmärki. Ja nüüd istuvad needsamad sotsid, refid ja kahesajatajad, kes uhkeid deklaratsioone allkirjastasid ning valimatute sõnadega meid sõimasid, et me nendega kampa ei löö ühiselt laua taga ning arutavad raha vähendamist. Aga kuidagi suudab Kadastik enda peas ikka luua konstruktsiooni, mis viib EKRE sõimamiseni.

Piinlik!

 

Martin Helme, EKRE esimees